Rotax Euro Challenge, Sosnova

Rotax Euro Challenge, Sosnova

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2008. július 25. 16:27

Jan van Wyk (Master)

Jan van Wyk (Master)

Evangelos Gavalas (Max)

Evangelos Gavalas (Max)

Ifj. Márton László (Max)

Ifj. Márton László (Max)

 

A hétvégén Csehországban mérkőznek meg egymással Európa Rotaxosai. A Kálmán Motorsport jóvoltából a helyszínről tudósítunk. A cikk a hétvége folyamán többször frissül majd, a legutoló bejegyzés a cikk elején lesz olvasható.

Már itthonról
2008. július 28., hétfő 13:15

Ismét egy jó hangulatú versenyt szervezett az RGMMC. A kezdeti esők után a hétvégére az időjárás is megjavult. Magyar szempontból nem sikerült túl jól az Euro Challenge harmadik fordulója, minden versenyző az általa vártnál hátrébb végzett. Egyedül talán Juhász Olivér teljesítette a terveket, hiszen az első EC versenyén résztvevő CRG-s csapata a döntőbe jutást tűzte ki célul. Ehhez képest Olivér nagyon jó időket ment egész hétvégén, és ha nincs az a szerencsétlen ütközés az elődöntőben messze túlteljesíthette volna a tervet.
Lássuk az eredményeket. A Junioroknál Kancsár Ferenc a tizenharmadik, Királykúti Márk a tizennegyedik helyen végzett. Juhász Olivér végül huszonötödik lett, Wieszt Jankó pedig nem jutott be a döntőbe, a reményfutamot a nyolcadik helyen fejezte be. Ifj. Márton László ezúttal jobban szerepelt Birizdó Imrénél és tizenkilencedik lett, Birizdó a huszonnegyedik helyen ért célba a sosnovai döntőben.
A Kálmán Motorsport ezúttal sem tért haza győzelem nélkül, hiszen Leroy Poulter ez a döntőt is megnyerte, mint ahogy tette az az előző két fordulóban is. A szintén DD2-s, az első két fordulóban eső-kelő, a mezőny második felében versenyző Ian Young ezúttal szárnyalt és mindössze két tizedmásodperc választotta el a dobogótól. Meglepetés az újonc Sean Frost szereplése, hiszen mindegyik junioros csapattársát maga mögé utasítva hetedik lett. Az idén már versenyt is nyerő Axcil Jefferies ezúttal csak tizenhatodik lett. A Senior kategóriában Matthew Hodges a tizenegyedik helyen végzett, Martin Konopka és Gavalos Evangelos pedig nem jutottak be a döntőkbe. A Master géposztályban a csapatot egyedül képviselő John van Wyk a hatodik helyen végzett.

----------

Ők mondták a döntők után
2008. július 28., hétfő 11:20

Juhász Olivér: "Az elődöntőben megspóroltunk jó sok kört. Axcil melegítette a gumiját, keresztbe állt előttem én pedig nem tudtam kikerülni és "belerongyoltam". Ennyi. A döntőben a negyedik helyről rajtoltam. A harmincnegyediről. Semmi stressz. A rajtnál megelőztem 4-5 embert. Később utolértem Márkot, rá vigyáztam, mert ha nem vigyázok, akkor fenékbe rúgnak. Amúgy sem akartam kilökni, mert barátom és magyar és én is magyar vagyok. Nem kicsit, nagyon. Az utolsó két körben egy svéd versenyzővel harcoltam, amikor pedig meg akartam előzni rám húzott és kicsúsztam. Így végül huszonnyolcadik lettem. Számomra ez egy peches első Euro Challenge szereplés volt"
Kancsár Ferenc: "Az elődöntőben ötödiknek fordultam az első kanyarban, és ezen a helyen voltam három-négy körig. Aztán két körönként kaptam egy-egy tolást hátulról, ilyenkor kinnebb sodródtam és elértek mellettem. Voltam tizenkettedik is, de végül vissza tudtam jönni a kilencedikre. A döntő rajtjánál egy-két helyet tudtam előre jönni, de az első lassítónál volt egy karambol. Külső íven próbáltam elkerülni, de ott is megtoltak és nem tudtam befordulni. Hátraestem a huszadik hely környékére. A verseny közepén ketten voltak előttem, amikor ugyanabban a sikánban bebújtam ez egyik mellé majd hiába nyomtam padlóféket, eltaláltam az a másikat, aki kiesett. Ezért kaptam egy utolsó figyelmeztetést. Ezután jöttem felfelé, de később elakadtam egy CRG-s mögött, akit végül az utolsó körben tudtam megelőzni. Összességében nem volt se túl jó, se túl rossz ez a hétvége. Edzésnek tökéletes volt és remélem legközelebb jobb eredményt érek el."
Királykúti Márk: "Fater új fékbetétett tett be az elődöntő előtt. Nyomtam egy satuféket a második sikánban, átmentem egy holland gyereken. A döntőben a harmincadik helyről sikerült feljönni a tizennegyedikre. Ferike összerakta a gépet, tett bele egy kis nitrót és így egész jól ment."
ifj. Márton László: "Huszonharmadik helyről rajtoltam az elődöntőben, tizenhetedik lettem. Úgy-ahogy jó volt minden. Kis túlzással. Tizenötödik helyre vártam magam, ami ugye majdnem össze is jött. A döntőben az első rajt után feljöttem a tizennegyedik helyre de volt egy baleset, ami miatt piros zászló volt. A második rajtnál megint tizenhétről indultam. Előzgettek, én is előzgettem, de nem annyit, mint mások engem, így tizenkilencedik hely lett belőle. A váz sem volt az igazi, gyorsabbak is voltak a mögöttem lévők. A döntőben a tizedik helyre számítottam, tizenkilencedik lettem. Remélem Genkben előbb végzek, az mindenesetre biztos, hogy a tavalyi futamnál jobban fogok ott szerepelni."


----------

Elődöntők
2008. Július 27., vasárnap 13:54

Mindkét magyar versenyző célba ért a Rotax Euro-Challenge Senior elődöntőjében. Birizdó Imrének stresszmentes versenye volt, hiszen az utolsó helyről rajtolt. A tizenöt kör alatt hat helyet javítva a huszonnyolcadik helyen ért célba. Márton Lászlónak is sikerül előbbre jutnia a mezőnyben, ő a huszonharmadik rajtpozicióból indulva a tizenhetedik helyet csípte meg.
Rosszul indult a Junior elődöntő. A felvezető körben az egymás mellől rajtoló Juhász Olivér és Axcil Jefferies gumimelegítés közben összeakadtak. Juhász versenyének vége is lett, a dél-afrikai versenyző azonban vissza tudta szerezni rajthelyét a felvezető kör végéig. Királykúti Márkot sem kerülték el a gondok, ő a második lassítónál ütközött egy vetélytársával, ennek következtében visszaesett az utolsó helyre és ott is ért célba. Az elődöntőkben legjobb helyezést elért magyar versenyző Kancsár Ferenc lett, a kilencedik helyen zárva a futamot.
Most ebédszünet, folytatás fél háromkor.
Természetesen továbbra is IPTV-n élőben követhetők az események a www.massive-mag.tv oldalon.

----------

Birizdó a döntőben, Wieszt kiesett
2008. Július 27., vasárnap 11:20

Imi a hetedik helyről rajtolt, a verseny nagy részét ott is töltötte. Az utolsó körökben ketten is elmentek mellette, az utolsó kört a kilencedik helyen kezdte, de fantasztikus hajrával végül visszakapaszkodott a döntőbe jutást jelentő hatodik helyre.
Balesettel kezdődött a Juniorok reményfutama. A második sorból induló két versenyző ütközött az első kanyar után, a kavarodásban az őket követők közül is többen összeakadtak, köztük Jankó is. Egy Slow! táblás kör után (a Safety Car megfelelője, a sárga zászló lengetése mellett lassan, libasorba kell haladjanak a versenyzők) piros zászlóval megállították a versenyt. Újrakezdték a teljes versenyt, a harmadik és negyedik helyezett kiesésével Jankó a hatodik helyről rajtolt. Sajnos ezúttal sem úszta meg ütközés nélkül, visszaesett a középmezőnybe. A verseny hátralévő részében folyamatosan jött előre, a kilencedik kör végén a nyolcadik helyen intették le.
Elindult az IPTV közvetítés a www.massive-mag.tv oldalon, így most már ti is élőben követhitek a Global Assurance Autodrom Cesca Lipa versenypályán történteket.

----------

Megérkeztek a lányok!
2008. július 27., vasárnap 09:54

Vasárnap van. A döntők napja. A hostess lányok már itt vannak.
Jelenleg a melegítések zajlanak, hogy aztán 10 órakor a Seniorok elkezdjék a reményfutamot, majd utánuk a Juniorok teszik ugyanezt. Mindkét futamban van versenyzőnk, Birizdó Imre a hetedik, Wieszt Jankó a nyolcadik helyről vág neki a versenynek és ha nem keverednek komoly incidensbe, mindkettejüknek jó esélye van a döntőbe jutáshoz.
Ne feledjétek: 11 órától élő IPTV közvetítés a helyszínről a www.massive-mag.tv oldalon!

----------

A korábbi események a következő oldalon. Lapozz!

Lapozás:   1 | 2 | 3
 

Közelgő események

.