6. Gulyás Kupa

6. Gulyás Kupa

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2010. október 10. 18:14

A legidősebb résztvevő

A legidősebb résztvevő

Szerelők

Szerelők

Öregfiúk

Öregfiúk

 

Bár eredetileg a második bekezdés lett volna, az alábbi részt a cikk végére száműztem. Nem akartam ugyanis egy negatívummal indítani a beszámolót egy összességében jó hangulatú rendezvényről. Viszont mindenképp említést szerettem volna tenni egy dologról, mert sajnos nem most tapasztalom először.

Habár a versenykiírásban pontosan le volt írva, hogy mely csoportba kik nevezhetnek, ezt nem ellenőrizték, nem is akarták ellenőrizni, tekintettel a rendezvény jellegére (baráti találkozó), így a versenyzőre volt bízva, hova nevez.
Így fordulhatott elő, hogy az amatőrök között több aktív versenyző, a szerelőknél gokart bajnok indult, a gyerekek között 125 köbcentis motorral szerelt gokart (a kiírás szerint 80 köbcenti volt a felső határ), az amatőrök között pedig több olyan, amely számára soha nem volt bajnokság kiírva.

Felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy miért van ennek jelentősége.
Két okot mondanék.

1. Sajnos tendenciaként figyelhető meg, hogy a versenyekre benevezők nagy része nem olvassa el a versenykiírást, vagy ha elolvassa sem tulajdonít neki különösebb jelentőséget. Ez egy ilyen baráti találkozón még még elnézhető, de az érintettnek ezek után nem illik meglepődni, ne adj Isten, megsértődni, ha esetleg szóvá teszik, hogy rossz csoportba nevezett, vagy hogy az általa használt technika nem felel meg a kiírásnak, nem indulhat vele. Sokkal súlyosabb a helyzet, ha egy versenyről, bajnokságról beszélünk. Ha ugyanis egy versenyző nem ismeri azokat a szabályokat, amelyek szerint versenyez, nem csak a kötelezettségeivel nincs tisztában, hanem a jogaival sem. Így aztán előfordulhat, hogy olyan esetben sem tudja megvédeni magát, amikor egyébként igaza lenne, és ezen akár győzelmek, bajnoki címek is múlhatnak.

2. Egy ilyen baráti találkozón a jóérzés különös hangsúlyt kap, hiszen ezen a rendezvényen nem az az elsődleges cél, hogy vérre menő küzdelem legyen az első helyért, hanem az, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Ha felrúgjuk a szabályokat, ilyen vagy olyan indíttatásból nem oda nevezünk, vagy nem olyan technikát használunk, amit alapján a résztvevők másik része elindul a versenyen, óhatatlanul rontunk a hangulaton. Mert jogosan mondja azt az amatőr versenyző, hogy ő nem akar egy profival versenyezni, a szerelő, hogy ő olyanokkal akarja összemérni tudását, akik hozzá hasonlóan, egyébként a pálya széléről figyelik az eseményeket. És ha ilyen okok miatt nem érzi jó magát, akkor nem fog jó szájízzel beszélni a rendezvényről. Így adott esetben hiába a rendező igyekezete, munkája, hogy fedél alá hozzon egy ilyen rendezvényt, egy pár fegyelmezetlen induló akár annak jövőjét is kockáztathatja.

Talán érdemes elgondolkozni ezen ...

Lapozás:   1 | 2

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.