Ki lesz Nick de Vries kihívója 2011-ben?

Ki lesz Nick de Vries kihívója 2011-ben?

Szerző: CIK

Fotó: a szerző

2010. december 29. 09:04

 

A CIK-FIA Gokart Világbajnokság egy új induláshoz készülődik. 2011-ben új formátumban, új technikai szabályokkal zajlik a harc a világbajnoki címért.

A 2009-ben bevezetett Super KF kategória két évet élt, a túl liberális motor szabályozásnak esett áldozatául. A sokkal elérhetőbb motorokra való visszatérés a szeptemberi spanyolországi VB-n, megmutatta az utat: A Super KF formátumra kiírt világbajnokságra érkező alacsony számú nevezés miatt a CIK-FIA alternatív megoldást kellett keressen és a jól bevált KF2 motorokra szavazott. A döntés meghozta a gyümölcsét, a rendezvényre nem kevesebb, mint 125 versenyző adta le nevezését.
A gyártók képviselőivel folytatott további tárgyalások után, az ő javaslatukra, eldőlt, hogy a 2011-es Világbajnokság a KF1 egy új verziójára lesz kiírva, szabad vázzal és gumival és KF2-es típusú motorokkal.

"Ennek a technikai szabályzatnak számos fontos előnye van." - magyarázta Shaikh Abdulla bin Isa Al Khalifa, a CIK-FIA elnöke. "A 2010-es Világbajnokság tapasztalata magáért beszél: a Super KF miatt bizonytalan mezőny jelentősen meghízott, amikor be lett jelentve, hogy a KF2-k számára lesz megrendezve a verseny. Ezen utóbbi motorok könnyebben beszerezhetők, kevésbé költségesek és szélesebb körben elterjedtek, mivel számos ASN használja a nemzeti bajnokságokban. Az átdolgozott KF1 definíciója minden résztvevő számára előnyös: a váz és gumi gyártóknak teret enged termékeik fejlesztésére, a motor tuningolók is újra kihívásokra számíthatnak – ez a túl specifikus SKF motornál nem volt annyira fontos -, és a privát versenyzőknek is megnő az esélye, hogy felvehessék a harcot a gyári pilótákkal"

Ezzel az új formátummal a CIK-FIA újra bevezeti a több fordulón keresztül megrendezett Világbajnokságot és egybe csoportosítja a korábbi Európa Bajnokságot és a Japánban megrendezett Világkupát. A 47 éves történelme során a Világbajnokságot hat alkalommal rendezték sorozatként: 1966-tól 1969-ig illetve 2001-ben és 2002-ben. Míg az egy fordulós formátumnak is megvoltak az előnyei, a sorozat formátum esetében szélesebb versenyzői körnek lesz esélye megnyerni azt. A 2011-es év programjában 5 rendezvény szerepel. A sorozat egy igen rangos Suzuka-i versennyel indul Japánban (május 22.), majd Németország (Wackersdorf, június 12.), Spanyolország (Zuera, július 24.) és Belgium (Genk, szeptember 4.) következik, hogy végül Olaszországban (Sarno, szeptember 18.) záruljon.

"A motiváció a Világbajnokság értékének, hatásának a növelése," folytatta Shaikh Abdulla. "Minden rendezvény 4 pontszerző futamból fog állni, a versenyző, aki végül nyer, egy igen erős szezont tudhat maga mögött. A bajnokságban 34 versenyző vehet részt, egyedül a Japán fordulóban lesznek szabad kártyák, az ázsiai részvételt ösztönözendő."

A Világtanács által November 3-án bejelentett, a Világbajnokságra vonatkozó új technikai és sport szabályzat azonnal felkeltette a legambiciózusabb gyártók, csapatok és versenyzők érdeklődését. Az uralkodó viágbajnok, Nick De Vries biztos ott lesz: "Rendkívül érdekel a bajnokság új formátuma," - kommentálta a holland versenyző, "tovább fogja növelni a versenyzők sport eredményeit. Maximálisan támogatom. Annak ellenére, hogy 2010-ben megnyertem, újra elindulni a leghivatalosabb és leghíresebb gokart bajnokságban egy óriási motiváció számomra, különösen ebben az új kontextusban. 2011-ben is a teljes mértékben a gokartra fókuszálok, szándékom, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek, mielőtt az autóversenyzésre váltok."

A jelentős gyártók részvételével, a fél-hivatalos és privát csapatok és a legjobb KF2-es, KF3-as és U18-as versenyzők által mutatott érdeklődéssel biztos nem lesz gond a 34 helyes rajtrács feltöltésével. Nevezni 2011. január 20-tól lehet a Világbajnokságra.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.