RWC Senior - Kancsár győzött

RWC Senior - Kancsár győzött

Szerző: RGMMC

Fotó: Jenni Wade, Bas Kaligis

2011. február 20. 20:40

Senior döntő 1-2-3

Senior döntő 1-2-3

Kancsár Ferenc

Kancsár Ferenc

Senior döntő

Senior döntő

 

Az RGMMC idei nyitóversenyére tökéletes, napsütéses időben került sor a festői Karting Campillos versenypályán, szöges ellentétben a tavalyi eseménnyel, amikor Spanyolországban az utóbbi évtizedek legnedvesebb februárja volt. Több, mint 20 országból érkeztek versenyzők, és új győzteseket avattak minden géposztályban a több, mint 40 000 euró értékű díjakért folytatott küzdelem végén.

A világ harmadik legjobb Rotaxosa, Kancsár Ferenc dominálta a Senior Max géposztályt. Ferenc gyakorlatilag legyőzhetetlen volt, 1:04.194-es idővel nyerte a pénteki időmérőt a 44 fő mezőnyben, megelőzve a tavalyi utolsó Euro Challenge forduló győztes Sean Babingtont és az egyik újoncot, akire oda kell figyelni, a holland Bas de Laat-ot. Az Intrepid Force Rotax versenyzője kényelmes győzelmet aratott a három selejtező közül kettőben, a harmadikban az észt Aavo Talvar-tól kapott ki, aki a második sorból rajtolhatott a vasárnapi döntőben, Antoine Barthon mellől. De Laat a második rajthelyet foglalta el, köszönhetően egy győzelemnek ls két top 3-as eredménynek. Kancsár csapattársa, Stefan Riener nyert a nap utolsó versenyén, míg a Kálmán Motorsportot erősítő Tom Fawcetté lett a szombati nap leggyorsabb köre.

Az elődöntő első körében történt incidens a nézők soraiba küldte az egyes selejtező csoport győztesét, Jiri Formant és de Laat-ot és több más versenyző is sok helyet vesztett, köztük Riener és Babington is. Kancsár a rajttól a célig vezetett. Barthon üldözte, az ötödik helytől lefelé pedig kemény küzdelem zajlott a helyezésekért. Mats Van de Brand a 11. helyről rajtolva csípte meg a harmadik helyet, amelyet két körrel a futam vége előtt szerzett meg a DHR versenyzője, Jack Dexwho és a tavalyi Winter Cup pole-győztes Ramon Rietveld orra elől. Miután megnyerte a reményfutamot, George Williams óriási erőfeszítést tett és a nyolcadik helyen zárta az elődöntőt, csapattársai, Harry Drysdale és Babington mögött. A hatodik helyen célba érő Luke Haynes elvesztette helyét, miután a felügyelők megbüntették azért, mert nem tudott elindulni a döntőben. Fawcett műszaki okok miatt a 10. körben kénytelen volt feladni a versenyt.

A döntő rendkívüli izgalmakat és egy fantasztikus versenyt hozott a nézők számára, akik a dombokról Andalúzia tájaiban is gyönyörködhettek. Kancsár maradt az élen, Van den Bradn és Rietveld követte. Intrepid 1-2-3. Egy körrel később Babington helyet cserélt Dex-el majd ellopta Barthon negyedik helyét, mielőtt feljött volna a harmadikra. Az élen álló kettős meglépett a mezőnytől, de Babington utánuk eredt és az ötödik körben megelőzte Van den Brandot, miközben a Rotax International Open győztese a 22. helyről már az 5-re jött fel. Három körrel a vége előtt Babington átvette a vezetést, de Kancsár ráragadt, majd az utolsó kanyarban 19-re lapot kért. A két versenyző egymás mellett száguldott végig a célegyenesen és a célon, senki nem tudta ki a győztes, míg vissza nem értek a Park Fermében. Mindössze 0,001 másodperc, egy ezred volt a különbség kettőjük között. Van den Brandt megszerezte a dobogó harmadik fokát, határozott előnnyel Ball és Barthon előtt. Dex 6. lett Williams és Rietveld előtt. A kilencedik helyen a dán Christian Sorensen végzett, Forman a 33. helyről jött fel a 10. helyre és övé lett a futam leggyorsabb köre is.
Jakab Sándor az elődöntőben a huszadik helyet szerezte meg a döntőben 27. lett.

Kancsár Ferenc: “A verseny elején minden rendben volt. Mat és én elszakadtunk a Tonykartosoktól és úgy gondoltam, hogy egy könnyű 1-2-t szerezhetünk. Később, amikor hátranéztem, Seon Babington Már Mats mögött volt és tudtam, hogy gyors. A motorom hőmérséklete lassan felfelé kúszott a radiátor hibája miatt, úgy hogy erre is figyelnem kellett. Pár körrel a vége előtt Sean megelőzött, de rájöttem, hogy az utolsó körben hol tudom megelőzni. A végén nem voltam biztos, hogy sikerült, hiszen nagyon szoros befutó volt. Jó verseny volt és egy nagyszerű hét számunkra itt, a spanyolországi teszten. Köszönetet szeretnék mondani a szerelőmnek, a csapatomnak, az Intrepid Force Rotaxnak, a rendezőknek a nagyszerű rendezvényért és mindenkinek, aki támogatja a versenyzésemet.”

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.