Magyar siker a Rotax Euro Challenge első fordulóján

Magyar siker a Rotax Euro Challenge első fordulóján

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: Bas Kaligis / RGMMC Media

2011. április 13. 15:48

Karting Genk, a helyszín

Karting Genk, a helyszín

A poleman-ek.

A poleman-ek.

Ben Cooper a Senior győztes

Ben Cooper a Senior győztes

 

Április első hétvégéjén vette kezdetét a 2011-es Rotax Euro Challenge sorozat, a versenyre a belgiumi Genkben került sor.

Harminc ország 207 versenyzője vett részt a belga fordulóban, közöttük hét magyar. És természetesen ott volt a Kálmán Motorsport is, amely Hercsik Vince és Jakab Sándor mellett számos külföldi versenyzőt is indított az eseményen.

A csapathoz az idei évben csatlakozott a 2008-as Grand Finals győztes, Ben Cooper, aki rögtön egy győzelemmel indított Belgiumban. A második helyen Edward Brand végzett, aki megnyerte a pénteki időmérőt. Ott a szintén Kálmán Motorsportos Tom Fawcett lett a második, míg a harmadik leggyorsabb időt a Winter Cup győztese, Kancsár Ferenc futotta.
A napos szombati nap után vasárnapra megérkezett az eső Genkbe. Cooper a 17. helyről rajtolva a második helyig tört előre. Az elődöntőt a holland Mats van den Brand nyerte. A döntőre újra kisütött a nap, Ben Cooper a rajtnál az élre ugrott és megnyerte a futamot.
Kancsár Ferenc a tizedik helyről rajtot az elődöntőben, de a futam végéig 10 helyet vesztett, a huszadikon intették le. Nem sikerült előbbre jutnia a döntőben sem, huszonötödik lett.
Nem sikerült a döntőbe jutás Jakab Sándornak sem. A selejtező futamok után a 33. helyen álló versenyző a reményfutamból próbálkozott a döntőbe jutni, ám azt végül a 23. helyen zárta.
A Kálmán Motorsport Senior versenyzői közül Tom Fawcett az ötödik, Sandro Lukovic a 19. helyen zárta a belga futamot, Evangelos Gavalas és Niki Laa, Jakabhoz hasonlóan a reményfutamba kényszerültek és nem jutottak tovább.

Első Euro Challenge futamán vett részt a Hell Energy Drink támogatásával versenyző Hercsik Vince. A fiatal magyar versenyző az időmérő után még az 51. helyen állt, de folyamatosan javuló időkkel a selejtezőket követően a 39. helyig jött előre. A reményfutamot a 16. helyen zárta így nem sikerült első versenyén a döntőbe kvalifikálnia magát. Sikerrel vette viszont ezt az akadályt a csapattársa, Jordan Pepper, aki másodikként jutott a döntőbe. A harmincadik helyről rajtolva két hellyel előbb intették le, majd ezt követően, a döntőbe további hét helyet javítva a 21. helyen zárta a futamot.

A tizenegy fős Masters mezőny 8. és 9. helyére kvalifikálta magát az Energy Kart Sport Egyesület két versenyzője, György Gábor és Virágh Attila. A nemzetközi porondon szintén újonc versenyzők a selejtezőket követően a mezőny végére csúsztak vissza. Az elődöntőben György, Virág Sorrendben végeztek a 10-11. helyen. A döntőben sikerült javítaniuk és végül ott, ahol igazán számít a legjobb helyezéseket érték el: György Gábor a hetedik, Virágh Attila a nyolcadik helyen ért célba.

Ifj. Tóth Péter képviselte a magyar színeket a DD2 kategóriában. A CRG-vel induló szolnoki fiú a 11. helyen zárta az időmérő edzést. A selejtezők már nem alakultak ilyen jól, a másodikon kiesett, a harmadik után pedig kizárták, így 33. helyről vághatott neki az elődöntőnek (36 induló volt így nem rendeztek reményfutamot, a selejtezők első 34 versenyzője jutott a döntőbe). Tóth 12 helyet jött előre az elődöntőben, amit a 21. helyen zárt. A döntőben nem sikerült tartnia a helyét, ketten megelőzték, 23. lett.


2011 Rotax Euro Challenge I. forduló eredményei

SENIOR MAX
1. Ben Cooper (GBR) - Birel/Kalman Motorsport
2. Edward Brand (GBR) - Tonykart/Strawberry Racing
3. Mats van den Brand (NED) - Intrepid/Intrepid Force Rotax

JUNIOR MAX
1. Ukyo Sasahara (JAP) - Kosmic/Paul Carr Racing
2. Nathan Harrison (GBR) - Tonykart/Strawberry Racing
3. Dave Blom (NED) - Parolin/ Formula K Holland

ROTAX MAX MASTERS
1. Dominic Duparcq (BEL) - Tonykart/NRS Motorsport
2. Mikko Laine (FIN) - Parolin/Formula K Belgium
3. Christophe Adams (BEL) - Kosmic/Sport Karting Competition

ROTAX DD2
1. Simas Juodvirsis (LTU) - Gillard/DFK Racing
2. Patrick Pearce (GBR) - Maddox/VZ Racing
3. Andreas Jensen (DEN) - FirstKart

ROTAX DD2 MASTERS
1. Christophe Adams (BEL) - Topkart/Sport Karting Competition
2. Dennis Kroes (NED) - Tonykart/Team Kroes
3. Florent Lambert (GBR) - Haase/Tatum Racing


A 2011 Rotax Euro Chellenge II. németországi fordulójára május 25-29 között kerül sor a Wackersdorfi ProKart Raceland versenypályán. A nevezési határidő április 22.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.