Pályabezárás

Pályabezárás

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: DigitalGlobe, Google

2006. szeptember 14. 10:08

 

Magyarországon kevés gokartpálya van, amely alkalmas bajnoki futamok rendezésére. Ezért fogadták szomorúan a gokartosok a keszthelyi pálya bezárását és azt is, hogy a kecskeméti Gokart Stadiont is fenyegeti ez a veszély. De gokartpályák nem csak nálunk szünnek meg. Szeptember 4-én bezárta kapuit az XPLEX Las Vegas.

A híres Le Mans versenypályát mintázó (Las Vegasról van szó, ahol minden valaminek a másolata, miért lenne ez másképp egy gokartpálya esetében? - a szerk.) versenypálya megszünésének oka, hogy egy új területszabályozási szabály, valamint a terület tulajdonjogának átszállása a városra olyan helyzetet teremtett, hogy lehetetlenné vált a gokartpályaként való üzemelés.

Joe Ramos, az XPLEX Las Vegas elnöke:
"Az elmúlt két évben megpróbáltunk új helyet találni az XPLEX-nek, de a Las Vegas vonzáskörének növekedése és az ezzel járó telek áremelkedés lehetetlenné tette, hogy egy megfizethető helyet találjunk. Ebben a sávban a hektáronkénti telek ár 20 millió dollár körül mozog. Bánjuk és sajnáljuk, hogy be kell zárjuk az XLPEX-et, amely az elmúlt években jelentős gokartversenyeknek adott otthont és amely versenyzőiskolájából sok sikeres gokartversenyző került ki."

Az 1995-ben megnyílt pályán rendezték többek között a Rotax Max Challenge Grand Nationals sorozatot. A Superkarts! USA SuperNationals, amelynek első öt futamát itt rendezték, kegy jelentős sorozattá nőtte ki magát. Számos nagyszerű versenyző megfordult az 1,2 kilométeres , 13 kanyart számláló aszfaltcsíkon. Alex Barron, Memo Gidley, Michael Valiante, Darren Elliott, Scott Speed, Alex Speed, és Matt Jaskol mind nyertek itt SuperNats versenyt 1997-2001 között.

"Szomorúan hallom, hogy az XPLEX bezár" - idézi az Italian Motors Michael Vaillant háromszoros SuperNat győztest - "A pályát körülvevő murvától eltekintve azt hiszem az egyik legjobb versenypálya. Nagyon szép élmények kötnek az XPLEX-hez és valahányszor egy versenypálya megszűnik, szomorúság tölt el. Óriási kihívás manapság egy versenypályát építeni, különösen ilyen adottságokkal rendelkezőt. Szomorú lesz látni, hogy nincs többé".


Forrás: www.ekartingnews.com

 

Közelgő események

.