Gokartozás mindenkinek

Szerző: Vida Ágnes

2004. január 30. 00:00

 

Mindenki számára elérhető és megfizethető nemzetközi géposztály kerül bevezetésre Magyarországon. A World Formula néven futó kategóriában négyütemű motorokkal és az erre a célra kifejlesztett vázakkal indulhatnak a versenyzok már a jövő évadtól kezdve.

Napjainkban az autósportban is előtérbe kerültek a környezetvédelmi szempontok. S mint ahogy a kétütemű gépjármuvek tulajdonosai kénytelenek jövő év januártól négyütemre váltani, a gokartsportban is elindult a ?zöldülés?. 2007-tól a kétütemű eroforrásokat felváltják a négyüteműek, ezt az átalakulást hivatott elősegíteni a World Formula géposztály bevezetése. A környezetvédelem mellett másik fontos törekvés az autósportban, hogy olyan kategóriák jöjjenek létre, ahol a versenyzők azonos technikával indulnak, azonos feltételek mellett, így sokkal inkább előtérbe kerülnek a vezetői képességek. A World Formula erre kiválóan alkalmas, hiszen minden versenyző azonos motorral és vázzal indul el a versenyeken.

A World Formula gokartokat az amerikai Briggs and Stratton cég által kifejlesztett motorok hajtják meg. A 200 köbcentis, 15 lovas gépek már az idei évtől bevezetésre kerültek Európa több országában, és az Egyesült Államokban. Ausztriában és Németországban pedig ingyenes tesztnapokon lehetett megismerkedni az új géposztállyal.

Hazánkban 2004-től indul a World Formula Bajnokság. A szükséges alkatrészeket a Briggs&Stratton magyarországi képviselője, a HoroszCoop Kft. bocsátja a versenyzők rendelkezésére. Aki szeretne ebben az új kategóriában indulni 2004-ben, annak érdemes tudni, hogy a Magyar Nemzeti Autósport licenszével rendelkező versenyzők kedvezményes áron juthatnak a motorhoz. Aki nem szeretne teljesen új gépet vásárolni, annak elegendő beszereznie a motort, hiszen az első évben bármilyen homológ, vagy lejárt homologizációjú vázzal el lehet indulni. Az új géposztály kezdők számára is kiválóan alkalmas, mivel a motor hosszú élettartamú, a karbantartás egyszerűen elvégezhető, és ?szemben más kategóriákkal- alacsony áron szerezhetőek be az abroncsok és az alkatrészek. További előny, hogy a versenyzéshez szükséges egységes tuzálló versenyzőruhát csökkentett áron vásárolhatják meg a nevezők, és előreláthatólag a nevezési díj is alacsonyabb lesz a megszokottnál.

A World Formula a legolcsóbb nemzetközi kategória lesz a Magyar Bajnokságban. Elindulásától kezdve rendeznek majd nemzetközi futamokat, mivel az MNASZ felvette a kapcsolatot a cseh szövetséggel, ahol januártól szintén bevezetik az új kategóriát. Már most számos országban (pl Portugália, Németország, Ausztria) rendeznek World Formula zónaversenyeket, hamarosan pedig az Európa- és Világbajnokság is megrendezésre kerül.

Aki tehát szeretné saját bőrén megtapasztalni a gokartsport jövőjét, elérhető áron nemzetközi géposztály versenyein megmérettetni magát, vagy csak egyszerűen profi körülmények között versenyezni, nevezzen be a World Formula kategóriába.

Néhány praktikus részlet:

A World Formula költségei:

Briggs&Stratton WF motor 1000 Euro (ennek Forintban számított mértéke az aktuális Euro árfolyamtól függően változik)

Váz mindennel felszerelve (kivéve gumik) 280.000 Ft

SL minőségű abroncsok ? még nem született végleges döntés róla, az azonban bizonyos, hogy egy garnitúra ára maximum 30.000 Ft lesz

Ruházat - a szponzorokkal való tárgyalások alapján a tűzálló egyenoverallok ára kb. 20.000 Ft körül alakul majd.

A kategória nemzetközi vonatkozásai:

A jövo évben a cseh és a szlovák szövetség is elindítja a kategóriát, tehát lehet számítani közös versenyekre, ezenkívül a géposztály jövő évi bajnoka jutalmul a Briggs&Stratton-tól egy USA-ban megrendezendő World Formula bajnoki futamon való indulás lehetoségét kapja, amelynek költségeit a gyártó állja majd.

 

Közelgő események

.