Rotax Grand Finals 2008 Budapesttől Budapestig

Rotax Grand Finals 2008 Budapesttől Budapestig

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2008. november 25. 16:07

Imi is túl van a sorsoláson.

Imi is túl van a sorsoláson.

A fotón egy horgász is látható.

A fotón egy horgász is látható.

Látkép a Colosseummal.

Látkép a Colosseummal.

 

Vasárnap késő este újabb kupa került magyar tulajdonba.
2008. december 1. 1:02

Vasárnap este a pályától hat kilométerre, egy diszkóban rendezett fergeteges záró-partyval ért véget a 2008-as Rotax Grand Finals. A zenéről DJ gondoskodott, a kivetítőn képek pörögtek az idei versenyről, majd egy videó a tavalyi döntőről. A helyszín megtelt a világdöntő részvevőivel, a hangulat nagyszerű volt, amit fokozott az is, hogy ott került megrendezésre a gumicsere verseny döntője. Magyarországot Karlik István képviselte, aki nyitóbulin 55 másodperc alatt szedte le majd tette vissza a négy gumit a felnikre, ezzel a harmadik helyen jutott a döntőbe. A helyszínen lévő magyar csapat "Ria-Ria-Hungária" rigmussal buzdította Birizdó Imre szerelőjét, aki elmondása szerint a második helyet szerette volna megszerezni, hiszen az amerikai versenyző 38 másodperces ideje egyelőre távolinak tűnt. A rajtot jelző kürtszó után a öt versenyző nekiugrott a gumiknak, 31 másodperccel később az amerikai már feltartotta a kezeit, jelezve, hogy kész van. Karlik is jól halad, de a egy hiba csúszott a folyamatba. Nem találta ez egyik leszedett gumit (a versenyzők közvetlenül egymás mellett dolgoztak, ebből adódott a kavarodás), véletlenül az angol ellenfeléjét kapta fel. Amaz kikapta István kezéből, amitől a felni elgurult, visszaszerzése több másodperces veszteséget jelentett, így elúszott a második hely. Karlik István végül öt másodpercet javítva selejtezős idején a harmadik helyet szerezte meg.

Versenyzőink nyilatkozatai a döntő után
2008. november 30. 18:50

Kancsár Ferenc (Rotax Junior - 7. hely): "Nagyon boldog vagyok, nagyon örülök a helyezésemnek. A futam nagyon leterhelő volt. A rajt utáni első kanyarban, mint minden selejtezőben, nagy volt a lökdösődés. A harmadik kanyarban, ami egy visszafordító, volt egy tömeges ütközés, amit szerencsésen ki tudtam kerülni és ott elég sok helyet előre jöttem. Szerencsére a futam során többet előztem, mint amennyiszer engem előztek meg. Páran ki is estek előlem, őket sajnálom. Örvendek, hogy sikerült megjavítanom a tavalyi Junior eredményt (Juhász Olivér 22. lett az Egyesült Arab Emírségekben - a szerk.). Remélem jövőre is kijutok majd a Grand Finals-re és hasónlóan jól fogok szerepelni."

Birizdó Imre (Rotax Max - 15. hely): "A döntőre motort cseréltünk, mert az előző motor szimeringes volt. Az új motor jobb volt, az elején gyors is voltam, de aztán elkezdett csúszni a gokart hátulja és visszalassultam."

Nádas Gábor (Rotax DD2 - 20. hely): "Ez egy érdekes döntő volt. A rajtom nagyon jól sikerült, sikerült a belső ívre behúzódnom. Simán elrajtoltunk és a verseny közepéig minden nagyon jól ment, akkor viszont váltóproblémák jelentkeztek. Először a második fokozatot kezdte el kidobálni, utána az egyest sem akarta bevenni. Ez legalább öt helyembe került, úgy hogy végül a huszedik helyen zártam. Huszadik a világon - azért ez se rossz. Összességében nagyon tetszett a rendezvény. Izgultam előtte, hogy hogyan fog sikerülni, de nagyon jól éreztem magam, hogy magyarként egy ilyen versenyen részt vehettem. Nagyon elégedett vagyok, a döntőbe jutás volt a célom, ráadásul nem is a mezőny végén végeztem. Egy kicsit sajnálom, hogy pont döntő végén jelentkezett a műszaki probléma, de technikai sportban ilyesmi bármikor előfordulhat. A La Conca versenypálya nagyon tetszett. Jó a vonalvezetése, technikás, az aszfalt minősége nagyon jó. Egyetlen furcsasága van, ha esik és eláll az eső, akkor utána nagyon sokáig nedves marad aszfalt és erre fura megtalálni a megfelelő beállítást."

Ifj. Márton László (Rotax DD2 " 22. hely): "Az elődöntőben hibáztam, így a döntőben az utolsó sorból kellett rajtolnom. A döntőben tizenegy helyet sikerült előre jönnöm a mezőnybe, ez az összes jó, amit el tudok mondani. Ezen kívül én rossznak éreztem a vázat, amilyen gyors voltam eddig, olyan lassú voltam a döntőben. Ennél többet nem tudok mondani."

Magyarország dobogón végzett a nemzetek csatájában!
2008. november 30. 23:50

Egy kellemes meglepetés érte késő délután a magyar csapatot. A társaság egy része már elindult haza, amikor jött a Rotax egyik embere, hogy a díjkiosztóra kellene menni. A tavaly ugyanis életre hívták a Nemzetek Kupáját, amelyen minden kategóriában az adott nemzet legjobban helyezett versenyzőjének eredményét veszik figyelembe. Nos 2008-ban Magyarország Nagy Britannia és Hollandia mögött a harmadik lett, egy ponttal megelőzve a negyedik helyezett Ausztriát. Összesen 28 nemzet nevezhetett ebbe a versenybe, nekik volt minimum egy-egy versenyzőjük minden géposztályban.

Kancsár Ferenc lett a legjobban helyezett magyar a Rotax Grand Final 2008-on.
2008. november 30. 16:40

Nagyszerű versenyt láthattunk a junioroktól a La Conca-n. Sajnos a döntő sem múlt el első körös balesetek nélkül. Az első kanyarban a mezőny végén ütköztek páran és ez Mario Novak versenyének végét jelentette. Az osztrák versenyzőnek oldalról ütköztek, az oldalát fájlalta, de szerencsére nem történt komolyabb baja. A harmadik kanyarban Kancsár Ferenc előtt ütköztek páran. Versenyzőnk nagyon ügyesen, szűken kanyarodva kikerülte az összeakadt gokartokat és a mezőny első harmadába találta magát. Tovább nyomult előre, kemény csatákat vívott a körülötte lévőkkel. Számtalan előzést láthattunk, a futam második felében Ferenc a hetedik és tizedik hely között lavírozott, de a futam végére visszakapaszkodott a hetedikre. Eredményével a legjobban helyezett magyar junior lett a Rotax Grand Finals történetében.

Nem tudta tavalyi eredményét megismételni 2008-ban Birizdó Imre. A Kálmán Motorsport versenyzőjét tavaly Ricardo Romkena nagy valószínűséggel a világbajnoki címtől ütötte el, amikor leszorította a pályáról. Imi akkor negyedik lett, ezúttal nem volt esélye ilyen előkelő helyezésre. A döntőben a huszadik helyről indult tavalyi éve eleji csapattársa, az osztrák Niki Laa mellől. Az ő kettősük a verseny végéig együtt maradt, miközben öt helyet jöttek előre. Birizdó, aki utólag arra panaszkodott, hogy a verseny második felében csúszni kezdett a gokart hátulja, végül a tizenötödik helyen fejezte be a 2008-as Grand Finals-t.

Az elődöntőben történtek tükrében Nádas Gábor jobb helyezésére számíthattunk. Ez így is történt, ám sajnos a verseny vége felé neki is gondjai akadtak a gokarttal, nehezen vette be a fokozatokat a váltó, emiatt több helyet is vesztve végül a huszadik helyen ért célba első Rotax világbajnoki döntőjén. Ifj. Márton László a rajtrács utolsó sorából rajtolva derekasan küzdött, tizenegy helyet javított és két hellyel Gábor mögött, a huszonkettedik helyen zárta a versenyt.

Túl vagyunk az elődöntőkön és nem vagyunk nagyon boldogok.
2008. november 30. 12:00

Tizenkét kört kellett teljesítsenek a juniorok az elődöntőben. Kancsár Ferenc a 24. helyről rajtolt. A rajt utáni tömörülésben ezúttal sem maradt el az ütközés, töben a fűben megbújó tócsába landoltak, alaposan ráijesztve a versenyigazgató Nigel-re. Kancsár nagyszerűen versenyzett, folyamatos csatában volt a körülötte lévőkkel, közben egészen a 11. helyre jött fel. A mezőny nagyon szoros volt, az utolsó előtti körben hibára kényszerítették versenyzőnket és ezáltal elvesztette az addig összehozott pozícióit és visszaesett a 20. helyre. A döntőben tehát négy hellyel előbbről rajtol, de ez annak tükrében, hogy ez lehetett volna 12 is, kissé szomorú.

A 10:45-kor elrajtolt Max elődöntőben vagy óvatosak voltak a versenyzők, vagy nagyon odafigyeltek, mindenesetre ezúttal mindenki simán befordult az első kanyarban. Az első kör helyezkedéseit követően Birizdó Imre a 21. helyre jött fel, de ott megakadt és a célba kísérte az előtte autózó csoportot.

Egy helyet javítva a 17. helyen fejezte be a DD2 elődöntőt Nádas Gábor. Márton László jól tartotta magát a futam elején, aztán a kilencedik körben a célegyenes előtti visszafordítóban elfékezte magát és kicsúszott. Folytatni tudta a versenyt, de két kör hátránnyal 33. lett, így az utolsó sorból kénytelen rajtolni a döntőben. Szilágyi Béla nagyon jó elődöntőt futott, a harmincharmadik helyről rajtolva a tizenkilencedik helyig jutott a tizenhat kör alatt.

Warm-up.
2008. november 30. 9:40

Nem volt egyszerű a nedves pályán tartani a slick gumikkal szerelt gokartokat. Az utolsó kanyarban Kancsár Ferenc is kicsúszott a fűre, de vissza jött és egyre gyorsabb köröket teljesített. A tíz perces melegítést végül a hetedik legjobb idővel, 54.588-al zárta. Mario Novaknak 1:07.153 volt a legjobb ideje, Axcil Jefferies 1:20.852-at ment. Viszonylag hátul, a 22. helyen végzett Birizdó Imre a senior mezőnyben. Ő mindössze öt kört teljesített, legjobb ideje 51.815 volt. Josh Hart 51.286-ös időt futott, Karol Dabski 51.397-et. Utolsóként a DD2-esek hajtottak a pályára. Nádas Gábor kilenc kört teljesített, 49.231 volt a legjobbja, ezzel 16. lett. Ifj. Márton László hat kör után a boxba hajtott, 49.596-os ideje a 28. helyre volt jó. Utólag megtudtam, hogy fékezésnél jobbra húzott a gokartja, ezt a problémát a csapatnak 11 óráig van ideje orvosolni. Szilágyi Béla 26. lett 49.556-os legjobb köridővel, Leroy Poulter 33. helye negatív meglepetés, bár azt mondják gondjai vannak a motorral.

Napkelte Ottrantóban.
2008. november 30. 8:00

Ma reggel végre sikerült lencsevégre kapnom a napfelkeltét. A szálloda recepciósa kissé meglepődve kérdezte reggel 6:10-kor, hogy máris megyek ki a gokartpályára? Megnyugtattam, hogy egyelőre csak fotózni megyek a partra. Átsétáltam az öböl a szállodánkkal szemben lévő oldalára. A városka még elég kihalt volt, csak pár horgász állt a tengerparton. Egy arra sétáltatott kutyával is megismerkedtem, miután megsimogattam nem akart tágítani mellőlem. Összenyalta a kabátomat, a lencsevédőt, a telefonomat pedig az utolsó pillanatban sikerült elmenekítenem előle. Hét órakor indultam vissza a szállásra, a reggeli elég rohamléptekben zajlott, mert fél nyolckor indulnunk kellett a pályára. Az ég felhős, de átsüt rajta a nap. Az előbb pár csepp eső is hullott, de az előrejelzés alapján nem várható ma eső. Amúgy a pálya reggel mindig nedves és elég lassan szárad. Tegnap hiába sütött egész nap a nap, még az utolsó futamon is voltak nedves foltok az aszfalton.

A mai program 8:50-kor kezdődik a juniorok melegítésével, 10:10-kor van az elődöntőjük, 13:10-kor a döntő. A Maxos mezőny 9:05-ös kezdéssel melegít, 10:45-kor kezdi az elődöntőt, 14:20-kor a döntőt. A DD2-es mezőny warm-up-ja 9:20-kor kezdődik, ők 11:20-kor rajtolnak el az elődöntőben és 15:30-as kezdéssel futják a döntőt. A díjátadók közvetlenül a futamok után lesznek, utánuk folytatódik a program a következő géposztály versenyével. Este fél tízkor party, azon belül pedig 21:45-kor Mojo gumicsere verseny, ahol Karlik Istvánnak drukkolhattunk.

Több, mint 200 mai kép a Fényképalbumban, egy új videó a Videószobában.
2008. november 29. 22:10

Sajnos a versenypálya sajtószobájában található internet sebessége hagy némi kívánnivalót maga után. Szerencsére a szállodában jobb a helyzet, így innen fel tudok tölteni nagyobb mennyiségű képet a fényképalbumba. Így történt ez ma este is több, mint kétszáz új képpel egészült ki a Rotax Grand Finals 2008 album. Ugyanakkor a videószoba is újabb elemmel gazdagodott. Roland Geideltől, az Euro-Challenge szervezőjétől megkaptam az idei harmadik forduló, a csehországi Sosnovában rendezett verseny összefoglalóját. Az egy órás videó megtekinthető a Videószobában.

Szilágyi Béla is bejutott a döntőbe.
2008. november 29. 16:00

Délután három reményfutamot izgulhatott végig a közönség La Conca-ban. A magyarok Szilágyi Bélának szoríthattak, a Kálmán Motorsport pedig Euro-Chellenge-es versenyzőiknek Mario Novaknak és Matthew Hodgesnek. Mario Novak a könnyen kvalifikálta magát a harmadik helyen a vasárnapi versenyre. Matthew Hodgesnek minimális esélye volt arra, hogy a mezőny utolsó negyedéből az első hat között végezzen, így az ő olaszországi szereplése véget ért. Izgalmas versenyt vívott Szilágyi Béla a nap utolsó futamán. Az első helyről rajtolt, de lassabb volt üldözőinél. Nagyon jól védekezett, de így is az ötödik helyre csúszott vissza. Az utolsó előtti körbe vált biztossá ez a helye és a továbbjutás, amikor a közvetlenül mögötte jövő négyes csoport egyszerre próbált bevenni egy kanyart és ettől annyira lelassultak, hogy Béla egérutat nyert.

Ahogy korábban ígértem, beszéltem Steven Szigetivel. A kanadai fiú nem tud magyarul, elmondta, hogy a nagyszülei vándoroltak ki Kanadába, apja már ott született, de ő még beszéli az anyanyelvét.

Véget értek a selejtezők, az összes magyarországi versenyző egyenes ágon döntős.
2008. november 29. 14:20

Az első kanyar tovább szedte áldozatait, ezúttal sajnos Kancsár Ferenc is köztük volt. Négyen sodródtak le a pályára, Ferenc hamar összeszedte magát, de így is jelentősen hátraesett. A verseny végéig azonban több ellenfelét visszaelőzve, illetve annak köszönhetően, hogy később mások is kicsúsztak, a huszadik helyen ért célba. Négy helyet javított Birizdó Imre a B+C csoportok selejtező futamában. A tizennegyedik helyről vágott neki a versenynek és tizenkét körrel később a tizedik helyen intették le. Ezúttal egymás elleni küzdelemre is volt esély a két DD2-es versenyzőnk esetében, ugyanis a harmadik selejtező futamot közösen teljesítették. Márton László a tizenegyedik, Nádas Gábor a tizenhatodik helyről indult. Mindketten négy helyet jöttek előre a verseny közben, így Márton a hatodik, Nádas a tizenkettedik helyen ért célba. A verseny után a harmadik helyen célba érő Kazuki Nishibayashit kizárták nem CIK-konform overál viseletéért, így mindkét versenyzőnk egy-egy hellyel előbbre sorolódott.

Elkészültek az összesített eredménylisták is. Kancsár Ferenc a 43 ponttal a 24. helyen jutott a döntőbe. Birizdó Imrének 46 pontja van, ezzel éppen csak, de ő is pihenhet délután, a 28. helyről vághat neki a holnapi döntőknek. A legjobban helyezett magyar Márton László lett, ő a 13. helyről rajtol majd a holnap a 11:20-kor kezdődő elődöntőben, Nádas Gábor pedig két sorral hátrébb, a 18. helyen várhatja a rajtot.

Bemelegítettek a versenyzők.
2008. november 29. 11:55

Óvatosan kerülgették a versenyzők a kettes kanyarban található tócsát, amely közben folyamatosan kisebb és kisebb lett. Kancsár Ferenc 1:11.791-es időt ment, ezzel 27. lett a csoportjában, több, mint négy másodpercces lemaradással az első helyezett köridejéhez képest. A felnőttek között Birizdó Imre 53.217-es köridőt teljesített, ez a 12. helyre volt elég. DD2-ben Márton László két tizeddel az első helyezett japán Kazuki Nishibayashi mögött, a második helyen végzett. Nádas Gábor 50.667-es ideje a tizenhetedik helyet jelentette számára.

Húsz percet csúszott a szombat délelőtti program egy jókora tócsa miatt.
2008. november 29. 09:55

Ma reggel elmaradt a betervezett napfelkelte-fotózás. Öt óra pár perccel után arra ébredtem, hogy iszonyatosan dörög és villámlik. A hat órára beállított ébresztőt átállítottam hétre.
A pálya még nedves volt, amire természetesen számítottunk is. De a kettes kanyarban állt a víz, ami miatt előbb tíz, majd húsz perces csúszást jelentettek be a szervezők. Egy búvárszivattyúval és egy öt centiméteres átmérőjű csővel elkezdték kiszivattyúzni a vizet, de ezzel a felállással elég reménytelennek tűnt a dolog. Nem is sikerült, így 9:20-kor úgy indult el Kancsár Ferencék melegítése, hogy a kanyar belső része víz alatt volt. A nap szerencsére reggel óta süt, nekem is le kellett már vetnem a poláromat, a víz is rendesen párolog úgy hogy valószínű, hogy a harmadik rend selejtező futamok kezdetéig felszárad a pálya. Hacsak nem jön újabb adag eső, erre ugyanis a meteo.it 65% esélyt ad.

Ez hosszú lesz. Lapozz!

 

Közelgő események

.