Sosnován jártunk

Sosnován jártunk

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2009. július 27. 12:16

Végh Benjámin vasárnapra nézővé változott.

Végh Benjámin vasárnapra nézővé változott.

Antonfeld Péter a reményfutamban.

Antonfeld Péter a reményfutamban.

Kaligis kolléga feldobta a Kálmán Motorsport napját.

Kaligis kolléga feldobta a Kálmán Motorsport napját.

 

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Ferencz Márk a Rotax Euro Challenge 2009 harmadik fordulójában.

A Global Assistance Racing Arena Ceská Lipá volt a helyszíne a kontinens-viadal elmúlt hétvégén lezajlott versenyének. Szeszélyes időjárás nehezítette a versenyzők és szerelőik dolgát. Napsütéses száraz, meleg időt gyakran heves záporok szakították meg. Szombaton is többször esett, néha a szárazon kezdődő futam közepén szakadt le az ég. Vasárnapra azonban száraz időt jósoltak és így is lett. Felhők ugyan néha eltakarták a napot, de az idő végig száraz maradt.

Hét magyar versenyzőnek szurkolhattunk Csehországban. Ferencz Márk (VPD Racing/Intrepid), Jakab Sándor (Top Motorsport/CRG), Kancsár Ferenc (Kálmán Motorsport/Birek) és ifj Tóth Péter (Kálmán Motorsport/CRG) a Rotax Junior géposztályban, Antonfeld Péter (Kálmán Motorsport/Birel) és Végh Benjámin (Top Motorsport/Top Kart) a Maxban, míg Szilágyi Béla (Wildkart Racing Team/Wildkart) a DD2-ben állt rajthoz.

A juniorok közül Kancsár tapasztalt versenyzőnek számít az euró Challenge mezőnyében, a másik három versenyző azonban most állt rajthoz először ilyen kaliberű nemzetközi versenyen. A bemutatkozás egyértelműen Ferencz Márknak sikerült a legjobban. Az osztrák Intrepid Force Rotax csapat színeiben induló versenyzőnek nem indult túl jól a hétvégéje. A teljesen ismeretlen technikának a beállítása az időmérőre nem sikerült, így ott csak a harmincötödik időt tudta autózni. A selejtező futamok alatt finomítottak a váz beállításán, a versenyző is egyre jobban hozzászokott így a három futam végén a 24. helyen, egyenes ágon bejutott az elődöntőbe, ahol a tizenkilencedik helyen ért célba. A döntőben tizennégy köre alatt aztán további tizenkét helyet jött előre, hogy végül Kancsár előtt a hetedik helyen intsék le. Érdemes megnézni a versenyző döntőbeli köridőit. Nem volt kiemelkedően gyors, leggyorsabb köre majdnem fél másodperccel maradt el a győztes legjobb idejétől, viszont végig egyenletes tempót autózva, határozottan jött előre a mezőnyben. Márk teljesítménye annak tükrében még kiemelkedőbb, idén ez volt a harmadik versenye, hiszen Sosnova előtt mindössze a Gokart OB kecskeméti és máriapócsi futamain állt rajthoz.

Ferencz Márk: "A versenyen negyven körül indultunk (42-en - a szerk), én a harmincötödik helyet tudtam elérni, mert a vázam nem volt jó. Utána jöttek a selejtező, ahol a 17-18. helyről indultam, és mindenhol sikerül jönnöm felfelé. A döntőben a 19. helyről indulhattam. A rajtom jól sikerült, aztán pár körrel később a célegyenesben megelőzte Ferencet, majd Jack Marshalt és így lettem hetedik. Nagyon örvendek a helyezésemnek."

Kancsár Ferenc hetedik lett az időmérőn. Az első selejtező futamon kilökték, ennek köszönhetően azt a 15. helyen zárta, míg a másik kettőben negyedik lett. A selejtezőkben elért eredménye alapján a hetedik rajtkockába állhatott fel a vasárnapi elődöntőben. A többit elmondja ő:

Kancsár Ferenc: "Az elődöntőben a hetedik helyről rajtoltam, de az extra lassúságomnak köszönhetően csak tizenharmadik lettem. A döntőre maradt új gumink, mert az elődöntőre nem tettük fel, ugyanúgy, mint Márkék. A rajt után két helyet vesztettem. Aztán egyszer csak megelőzött Márk. Az új gumival egymást követve jöttünk felfelé. A tizedik kör környékén egyszer megelőztem, de visszaelőzött és végül a 7-8. helyen kötöttünk ki."


A beszámolónak még nincs vége! Lapozz!

Lapozás:   1 | 2
 

Közelgő események

.