Gokart verseny Aradon

Gokart verseny Aradon

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2009. augusztus 12. 23:05

Érdekes technikai megoldások.

Érdekes technikai megoldások.

Sérült bordája miatt ifj. Márton László gokartozni nem, zászlót tartani viszont tudott.

Sérült bordája miatt ifj. Márton László gokartozni nem, zászlót tartani viszont tudott.

A győztesnek tiszteletkör jár Romániában.

A győztesnek tiszteletkör jár Romániában.

 

Magyarországi versenyzők nélkül zajlott a II. TCM Kupa.

Augusztus 8-9-én került megrendezésre a II. TCM Kupa a nyugat-romániai város határában található Vik Power gokartpályán. A versenyt rendező Kozák Attila úr többször tiszteletét tette a magyar gokart OB versenyein, fia indult a Gulyás Kupán is. Az idén egy meghívást is megfogalmazott a magyar versenyzők felé, hogy vegyenek részt ezen a rendezvényen. A vendégszereplés célja a Rotax kategóriák bemutatása lett volna.

Annek ellenére, hogy a felhívás többször is elhangzott az OB futamai alkalmával, az oldalunkon elhelyezett szavazás eredmény is azt valószínűsítette, hogy lesznek magyarországi versenyzők, végül mégsem ment el senki Aradra.

Magyarországot az MGSZ elnöke és kis csapata képviselte, ők a technikai hátteret, az időmérést, mérlegelést biztosították a versenyen. Márton László sem rejtette véka alá csalódását a magyarországi versenyzők hiánya miatt:

"Nagyon örülök annak, hogy ide eljöttünk. Egyrészt nagyon sokat tanultunk, másrészt láttam azt, hogy ők is nagyon sokat tanulhatnak tőlünk. Véleményem szerint ők egy még fejlődésben lévő gokartos társadalom és és van jövője az ehhez hasonló közös rendezvényeknek is. Nagyon jó volt a hangulat, teljesen családias. A nálunk pár évvel ezelőtt jellemző gokartos hangulatot juttatta eszembe. Nagyon tetszik az emberek hozzáállása a gokartsporthoz.
Nagyon sajnálom ugyanakkor, hogy többször megfogalmazott kérésünk ellenére nem jött el egyetlen versenyző sem Magyarországról. Jól jött volna a bemutató, mert úgy érzem, hogy Romániában sem fogják tudni sokáig fenntartani a KF kategóriákat. Most is láthattunk olyant, hogy különböző kategóriákat a nemzetközi szabályokkal ellenkező módon vontak össze. A gazdasági válság itt is érezteti hatását ezért úgy gondolom, hogy ők is az olcsóbb kategóriák felé fognak orientálódni. Van tehát realitása annak, hogy a Rotaxot meghonosítsuk, illetve segítsünk meghonosítani Romániában. Azok a versenyzők, akik ezt népszerűsíthették volna, nagyon hiányoztak innen."


A rendezvényen 74 versenyző indult 10 különböző kategóriában, a valós létszám valamivel ötven fölött volt, tekintettel arra, hogy voltak, akik több kategóriában is neveztek. Ez a szám annak tekintetében figyelemte méltó, hogy ezen a hétvégén rendezték Bákóban a román OB negyedik futamát, ahol összesen 36 versenyző állt rajthoz.

A II. TCM Kupán a legkisebbek a Pufo 60kcm géposztály indulói voltak, hallottunk 5 éves versenyzőről is, aki már tavaly is indult az első versenyen. További kategóriák a Mini (62 kcm), Cadet (85 kcm), két 100 köbcentis Junior géposztály, egy összevont KF3-KF2 géposztály (erre utalt többek között Márton László), egy 100 köbcentis fixes Senior géposztály, egy KZ-ICC váltód kategória, a román motorkerékpár motoron alapuló, szintén váltós Mobra Sport kategória, illetve egy Open kategória a szerelők részere.

Szombaton a szabad edzések és az időmérők alkották a programot, vasárnap a karburációval kezdtek a versenyzők, majd a kategóriánkénti egy versenyfutam következett. A Pufo illetve a két váltós géposztály álló-, a többi kategóriában gördülő rajttal vágtak neki a versenyzők a futamoknak.

Török Armin nyerte a Pufo géposztály versenyét, hét ellenfelét győzve le. Előnye több, mint 20 másodperc volt a második helyezetthez képest. Stoica Sergiu 13 ellenfelét győzte le a Mini 62cc kategória versenyén. Tíz versenyző indult a Cadet 85cc géposztályban, itt Kozák Armond bizonyult a leggyorsabbnak. Mindkét Junior géposztály versenye Kozák Armand és Demény Loredana párviadalát hozta (7 illetve 4 induló). Armand mindkét versenyt megnyerte, de a tehetséges versenyzőnő igencsak megnehezítette a dolgát a Junior 2 verseny első felében, amikor jobban rajtolva az élre állt és hosszú körökön keresztül maga mögött tartotta ellenfelét. A KF3-KF2 géposztályok versenyén Iorgulescu Tiberiu nyert, a fixes gokartokkal pedig Trifu Mihai, aki két a cél előtt két kanyarral előzte meg a végig vezető Demény Stefan Alin-t. ICC-ben Stanku Robert volt a leggyorsabb, a gyárilag mindössze 5 lóerős Mobra Hoinar motorral szerelt Mobra Sport géposztály futamát a leglátványosabb gokarttal Dudasu Mihai nyerte, az Open kategória győztese pedig Gulie Dragos lett.

A verseny után Kozák Attila úrtól megtudtam, hogy fia tavalyelőtt kezdett el gokartozni. Elmondta, hogy Romániában elég szabadon értelmezik a szabályokat, előfordul, hogy előre el van döntve, hogy kinek kell győznie. Miután Armandnak ebből többször is hátránya származott úgy döntött, hogy elindít egy olyan versenyt, ahol nagyobb hangsúlyt kapnak a szabályok, és mindenki egyenlő győzelmi eséllyel állhat rajthoz. Időközben többször ellátogatott az MGSZ által szervezett versenyekre és az itt látottakat szeretné Romániában is megszokottá tenni.

 

Közelgő események

.