Jól szerepeltek a magyar gyerekek

Jól szerepeltek a magyar gyerekek

Fotó: Havasi József

2009. október 20. 22:43

 

Az olaszországi Siena-ban került megrendezésre október 16-18 között a 8. Easykart International Grand Finals. 19 ország több, mint 260 versenyzője állt rajthoz a toszkán pályán, köztük két magyar, Havasi József és Tóth Norbert.

A mindössze 8 éves, de már háromszoros magyar bajnok (Kadet 60, Easykart, Maxterino) és egyszeres Easykart Kupa győztes, Havasi József feladata nem volt egyszerű, hiszen kategóriájában 4-5 évvel idősebb, 11-12-13 éves gyerekek ellen kellett felvennie a harcot. Csoportjában az első helyen végzett az időmérőn, a selejtező futamokról pedig egy hihetetlen második és egy negyedik helyezéssel kvalifikálta magát a világdöntő "A" döntőjébe, ahol az igen előkelő ötödik helyről várhatta a rajtot. Tudni kell hogy ezen a szinten az első tíz versenyzőt általában tized-, század-, ezredmásodpercek választják el egymástól, tehát nagyon szoros a verseny, Joci a világ 10 legjobb pilótáinak a felét előzte meg a 60-as kategóriában ezzel a eredménnyel.

Havasi kiválóan rajtolt, a tavalyi világbajnokot követve azonnal feljött a második helyre, amikor is a második körben egy mögöttük zajló csetepatéból kieső versenyző, egy hajtűkanyart levágva átrepült a szemből érkező élboly felé és ott pont Jocit ütötte ki a pályáról. A magyar versenyző nagy lélekjelenléttel vissza tudott állni a versenybe, de csak a mezőny végére. Ekkor derült ki, hogy igazán milyen fából faragták a vasi betyárt, hisz körönként két három versenyzőt megelőzve felküzdötte magát a tizenhatodik helyre, ahol viszont egy nagy boly tét nélküli harcában hátulról meglökték és a szerelője orra előtt csúszott ki és esett vissza ismét a mezőny végére. A versenyt végül a huszonkilencedik helyen zárta.

A 8 éves négyszeres bajnokunk versenyzői mivoltát jól jellemzi, hogy a verseny után, amikor kiszállt a gokartból, megveregette könnyekkel küszködő vezető szerelője hátát és azt mondta neki: "Semmi gond Krisztián!"

És milyen igaza volt. Ezzel a szerepléssel nem kis tekintélyt harcolt ki magának, ismét felfigyeltek a kis tehetségre, de most már egy világdöntőn, ahol egyébként már a menedzsere, Horváth Takács Szabolcs komoly és sikeres tárgyalásokat folytatott a jövő évről. Ennek köszönhetően úgy néz ki, hogy 2010-ben az olasz bajnokság három leggyorsabb pilótájával egy csapatban tud majd készülni a következő döntőre Havasi József, ahol remélhetőleg már a szerencse is vele lesz.

Havasi József mellett Tóth Norbert szereplése is figyelemre méltó volt. A Gyorsasági és Gokart Magazin által 2008-ban az év újoncának megválasztott versenyző Havasival egy csoportban teljesítette az időmérőt és negyedik lett. A selejtezőkön nyújtott teljesítményével ő is az "A" döntőben indulhatott, amelyet végul a tizenkilencedik helyen zárt.

 

Közelgő események

.