Angliában járt a Rotax Euro Challenge

Angliában járt a Rotax Euro Challenge

Szerző: RGMMC/Bálint F Gyula

Fotó: Bas Kaligis, Timo Deck

2013. augusztus 1. 21:54

DD2 Masters dobogó

DD2 Masters dobogó

A DD2 győztes

A DD2 győztes

Junior pódium

Junior pódium

 

MAX Senior: A helyi hős győzelme

Philip Morin (Dan Holland Racing) nem csak az időmérőt nyerte meg, 56.500-as ideje pályacsúcsot is jelentett a senior géposztályban. A svéd 0,050 másodperccel volt gyorsabb csapattársánál, Pierce Lehane tehát a második helyen végzett. A legjobb brit Mark Litchfield (Paul Carr Racing) lett, megelőzve a bajnokságban élen álló Harry Webb-et (Strawberry Racing).

A swlwjtező futamokon Webb nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt, két futamot megnyert, kettőn pedig második lett, így megszerezte a pole pozíciót az elődöntőre. Az ausztrál Lehane is két futamot nyert, ő indulhatott a második helyről, Morin elől, aki hiába nyert háron selejtezőt, a negyedik megfosztotta az első soros rajtolástól. A brit Connor Jupp (Dan Holland Racing), az tavalyi bajnok Charlie Eastwood (Strawberry Racing) és az otthon versenyző Mark Litchfield nyerte a maradék selejtezőket, és ebben a sorrendben foglalták el a negyedik, ötödik, illetve a nyolcadik helyet a rajtrácson.

Az elődöntő rajtját követően Webb meg tudta őrizni az első helyet, de hamar át kellett adnia azt üldözőinek. Morin, Eastwood, Brand és Litchfield váltogatták egymást az élen, Webb pedig próbált lőtávolban maradni. A hosszú verseny végén Litchfield nyert, mindössze 0,049 másodperccel Brand előtt, akit Webb, Eastwood és Morin követett a célban.

A 16 körös döntő sem volt kevésbé izgalmas. 10 versenyző is esélyes volt a győzelemre, az élen álló személye majdnem minden körben változott, Philip Morin, Matrk Lichfield, Ed Brand, Charlie Eastwood és John Stewart (ST Racing) mind megfordultak az első helyen. Míg a verseny nagy részében mintaszerűen versenyeztek, az utolsó körökben felforrósodott a hengulat. Wabb és Brand ütköztek, az előbbi sok ehlyet vesztett, majd egy defekt miatt fel is adta a versenyt. Brand egy másik ütközésbe is belekeveredett. Az utolsó körben támadta az élen álló Litchfield-et, meglökte hátulról. Miközben Brandt elsőként haladt át a célvonalon, Litchfield próbálta pályán tartani a gokartját. Eastwood és Stewart próbálták kikerülni, de ők is összeötköztek. A verseny után Brand 10 másodperces büntetést kapott, amivel visszaesett a 18. helyre. Litchfield nyert, a dobogó további helyeit Kyle Fowlie (Strawberry Racing) és Connor Jupp örökölték meg. Az eredményeket azonban még nem lehet hivatalosnak tekinteni, mivel Ed Brand fellebbezett.

Bár még nem nyert egy futamot sem, Philip Morin kiegyensúlyozott teljesítménye a bajnoki tabellán mutatkozik meg. A PF-en szerzett negyedik helyével 227 ponttal átvette a vezetést. Mindössze 5 ponttal lemaradva Charlie Estwoodnak is esélye van a végső győzelemre, mint ahogyan csapattársának, Harry Webb-nek is.

DD2: Sean Babington a menyországban

Az olaszországban nyerni tudó Xen de Ruwe (FK Racing Team AB Ltd) átmentette formáját és annak ellenére volt a leggyorsabb az időmérőn, hogy előtte még nem járt ezen a pályán. A második helyen a svéd Andreas Backman (Strawberry Racing), a harmadikon pedig Kancsár Ferenc (KMS Europe) végzett. A briteknek a negyedik és ötödik pozíció jutott, Lucas Orrock-nak (Orrock Racing) és Sean Babington-nak (Dan Holland Racing) köszönhetően.

Szombaton Ben Cooper (KMS Europe) minden vitt, mindegyik selejtező futamát megnyerte, ami az elődöntő pole pozíciójába repítette őt. A bajnokságban vezető Xen de Ruwe is jó versenyeket futott, kétszer nyert és így vasárnap Cooper mellől rajtolhatott. Ugyan egy selejtezőt sem nyert, de mégis a harmadik helyet szerezte meg Sean Babington, aki mellől az első forduló győztese, Miika Laiho (MPT Racing) várhatta a rajtot.

Hét versenyző küzdött a győzelemért az elődöntőben, Ben Coopet, Yen de Ruwe, Sean Babington, Miika Laiho, Patrick Pearce (Tatum Racing), Barrie Pullinger (Dan Holland Racing) és Andreas Backmann mind oda szerettek volna érni a végére. Coper azonban legyőzhetetlen volt, és a célig megőrizte a vezető pozíciót. Pearce lett a második, Ruwe a harmadik, aki igazán szerencsésnek érezte magát. “Egy kisebb ütközést követően eltört a hátsó tengelyem, így nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a harmadik helyen célba érnem” - mondta a bajnokság éllovasa.

Elhagyta viszont a szerencséje a döntőben. A második körben az élbolyból a pálya mellé kényszerült és a mezőny végére esett vissza. Végül, a veszteséget minimalizálandó, egészen a tizedik helyig kapaszkodott vissza. Sean Babington a verseny korai szakaszában megszerezte a vezetést, és, miközben a többiek csatároztak egyre növelte az előnyét, hogy végül majdnem hat másodperces előnnyel intsék le. “Alig tudok megszólalni. Ez az első évem a DD2-ben és eddig vártam a győzelemre. Végül sikerült, és nagyszerű, hogy ez itthon sikerült” - mondta brit a verseny után. A további dobogós helyeken Pullinger és Backmann ért célba.

Ami a Masters értékelést illeti, az olasz Alessandro Manetti (Josh Hart Racing) nagyszerűen ment és Praga gokartjával az összesített hetedik helyet szerezte meg az időmérőn. A selejtezőkön is brillírozott, őrizte a top pozícióját, sőt, még az élen is állt néha, ami végül az összesített ötödik rajthelyet jelentette neki. Sajnos az elődöntőben a menetelését egy ütközés megállította és kiállni kényszerült. A futamot Tasmin Germain (DG Racing) nyerte Dennis Kroes (Team Kroes) és Christophe Adams (Sportkarting Formula K) előtt. Manetti a döntőben visszatért, a mezőny végéről egészen a 15. helyig jött előre, amivel megnyerte korosztálya versenyét Kroes és Adams előtt.

A versenyt ezúttal is az interneten közvetítette az RGMMC, így többezer emberhez eljutott a világ minden táján. Hogy még élethűbb legyen az élmény, a közvetítés ezúttal HD minőségben történt. Ha valaki lemaradt volna az élő képekről, a www.rgmmcmedia.com oldalon visszenézheti a felvételeket.

A Rotax Euro Challenge döntő futamaira Franciaországban kerül sor, szeptember 2 és 8 között Salbris ad otthont a záró eseménynek.

Lapozás:   1 | 2

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.