Magyarok a Rotax Grand Finals top 10-ben

Magyarok a Rotax Grand Finals top 10-ben

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: BRP-Rotax

2013. november 17. 23:45

Ferencz Márk

Ferencz Márk

DD2 Masters dobogó

DD2 Masters dobogó

DD2 akció

DD2 akció

 

November 13-16. között 14. alkalommal került megrendezésre a Rotax világdöntő. Majd' 60 ország 288 versenyzője első alkalommal csapott össze az Egyesült Államokban.

A Lousiana állam legnagyobb városában, New Orleans-ban található NOLA Motorsport Parkban a Grand Finals 4 kategóriájának (Max Junior, Max Senior, DD2 és DD2 Masters) résztvevői mellett 72 amerikai, kanadai és mexikói Micro Max és Mini Max versenyző is lehetőséget kapott, hogy egy ilyen jelentős nemzetközi eseményen megmutassák magukat.

A versenyzőknek igen változatos időjárási körülmények között kellett helytálljanak, hiszen a 10 fok alatt hőmérséklettől, a majdnem 30 km/h-s széllökésekkel érkező esős körülményeken keresztül a meleg, párás időjárásig mindenből kijutott nekik.

Az idei évben 4 különböző váz gyártó biztosította a gokartokat: az Energy a junioroknak, a Sodikart a szenioroknak, a CRG a DD2 géposztálynak, a Praga pedig a DD2 Masters indulóinak. A plombált motorok természetesen a Rotaxtól érkeztek és a gokartokra szerelt Mojo gumik is azonosak voltak.

A mezőnyben számos, Rotax-körökben nagy név szerepelt: a háromszoros Grand Finals győztes Ben Cooper és a kétszeres bajnok Pier-Luc Ouellette DD2-ben indult, az 2012-es legjobb junior, Harry Webb a felnőttek közt lépett pályára, ahol ott volt a tavalyi Senior győztes Charlie Eastwood is. A versenyen Magyarország egy népes, hat fős csapattal képviseltette magát:

Junior Max: Habsburg Ferdinánd
Senior Max: Ferencz Márk
DD2: Kancsár Ferenc és Birizdó Imre
DD2 Masters: Madár Róbert és Fodor Géza

Az időmérő edzésen még nem melegedtek be a versenyzőink. A legjobb magyar a szlovák színekben induló Jakab Sándor lett, a szeniorok között a 17. helyen végzett. Ugyanott Ferencz Márk 26. lett. Habsburg Ferdinánd ideje a 31. helyre volt jó a juniorok között, a DD2-ben Kancsár Ferenc 43., Birizdó Imre az 50. helyen végzett, míg DD2-ben Fodor Géza 47., Madár Róbert pedig 52. lett.

A selejtező futamok sem hozták meg az áttörést, egyedül Birizdó javított jelentősen a helyezésén és 28. helyen egyenes ágon bejutott a DD2 döntőbe. Jakab 19. helye ugyanezt biztosította neki is a szeniorok között. Madár Róbert a 67. helyen zárta a selejtezőket, így ő lett az első búcsúzó magyar, a többiek pedig a reményfutamban próbálhatták meg megszerezni az elődöntő utolsó hat rajthelyének valamelyikét. Fodor Géza 19. helye erre nem volt elég, így versenyzők nélkül maradtunk a DD2 géposztályban. A reményfutam Kancsár Ferencnek sikerült a legjobban, hiszen megnyerte azt. Habsburg Ferdinánd a harmadik helyet szerezte meg, Ferenc Márk pedig a hatodik hellyel érdemelte ki a döntőben való indulás jogát.

Két versenyzőről mondható el, hogy jól időzítette a formáját, Kancsár Ferenc és Habsburg Ferdinánd is egyre jobb helyezéseket ért el az egymást követő futamokon. Az elődöntőben mindketten a 15. helyen értek célba, a döntőben azonban javítani tudtak és befértek a top 10-be: Habsburg 10. lett a juniorok között, Kancsár pedig, a legeredményesebb magyarként a 8. helyen zárt a DD2 mezőnyben, ahol Birizdó Imre végül 29. lett. A Senior Max kategóriában Jakab egy elődöntőben szerzett 31. hely után a döntőben a 22. helyig tudott felkapaszkodni, Ferencz Márkot pedig előbb a 22., majd a 26. helyen intették le.

A Rotax Grand Final idei négy bajnoka négy különböző országból érkezett. A Junior kategóriát egy helyi versenyző nyerte, Juan Correa (Maxspeed Group) az Egyesült Államok színeit vitte magával a dobogó legtetejére. A Senioroknál angol győzelem született, a győztes neve Oliver Hodgson (KR-Sport). DD2-ben a litván Simas Joudvirsis (Energy Racing LT) bizonyult a legjobbnak, míg a Mastersben a sokadik dél-afrikai siker született, Cristiano Morgado pedig a negyedik győzelmét seperte be, ebből az utolsó hármat sorozatban. Ezzel ő lett az eddig megrendezett 14 Rotax Grand Finals legeredményesebb versenyzője.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.