Genkben kezdődött az idei Rotax Euro Challenge

Genkben kezdődött az idei Rotax Euro Challenge

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: RGMMC

2014. április 9. 19:27

Mick Wieshofer

Mick Wieshofer

Paulo de Conto

Paulo de Conto

Virágh Attila

Virágh Attila

 

A versenyzők között Kancsár Ferenc és Virágh Attila képviselte a magyar színeket, mindketten a DD2 kategóriában, míg a csapatoknál a KMS – Birel Motorsport, amely több, mint tíz versenyzőt indított ezen a versenyen.

Kancsár Ferencnek jól indult a hétvége, az időmérő edzét a negyedik helyen zárta, mindössze 99 ezredmásodperc különbséggel az élen végző Sean Babingtonhoz képest. További érdekesség, hogy csapatársa, az olasz Paulo de Conto második lett a harmadik helyen végző angol Henry Easthope-pal azonos időt futva. Az időmérőn a középmezőnyben, a 25. időt autózta a négyszeres FIA KZ1 Világkupa-győztes belga Jonathan Thonon. A KMS – Birel Motorsport másik magyar pilótája, Virágh Attila 48. lett.

A selejtező futamokat követően de Conto az élre állt, megszerezve ezzel az elődöntő első rajtkockáját. A szintén KMS – Birel Motorsport-os Ben Cooper ötödik, Kancsár pedig a huszadik helyen jutott a döntőkbe. Virágh Attila maradt a 48. helyen, így ő a reményfutamban kvalifikálhatta volna magát a döntőkbe, ám ott végül a 19. helyen végzett.

Az elődöntőben Cooper javítani tudott, a második helyen intették le a dán Mads Thomsen mögött. A KMS – Birel Motorsport másik két pilótája, Kancsár és de Conto kiesett. Az időmérő óa folyamatosan javuló, az elődöntőben már az ötödik helyig jutó Jonathan Thonon jól időzítette a legjobb formáját. Az hogy mégsem ő nyert, mindössze 18 ezredmásodpercen múlott, ennyi volt az előnye az olasz Jordan Lennox Lamb-nek a célban. Ben Cooper harmadik lett, megszerezve a KMS – Birel Motorsport egyetlen dobogós helyét a versenyhétvégén. De Conto ezt a futamot sem fejezte be, Kancsár Ferenc pedig a középmezőnyben, a 17. helyen zárta a versenyt.

Magyar versenyzők nélkül zajlottak a küzdelmek a Junior és Senior kategóriákban. Az juniorok időmérőjét időmérőt követően az osztrák Max Hofer 6. ideje még bizakodásra adott okot, ám a továbbiakban sem ő, sem osztrák és amerikai csapat- és kategóriatársai nem szerepeltek túl jól. Michael McCarthy és Aiden Keel nem jutott túl a reményfutamon, Nicolas Schoell viszont igen, a harmadik helyen. Az elődöntőben Hofer a 26, Schoell a 27-en végzett, Mick Wishofer kiesett, a döntőben Hofer a 19., Wishofer a 20. Schoell pedig a 28. helyen végzett. A futamot a 2009-es Rotax Mini Max magyar bajnok, osztrák Thomas Preining nyerte.

A Senior kategóriában mind az időmérőn, mind pedig a selejtezőket követően az amerika Luke Varley állt a legjobban a KMS – Birel Motosport pilótái közül. Az időmérőn a hetedik időt autózta, a selejtező futamokon pedig az elődöntő 5. rajtkockáját szerezte meg. Nem jutott be a döntő futamokra sem a cseh Toman Libor, sem a két finn, Jaakko Leskela és Ilari Pisparen. A döntő sajnos Varleynak sem sikerült valami fényesen, az elődöntőben a 22. helyen, a döntőben pedig a 29-en intették le. A Seniorok közül Genkben az angol Joseph Reilly bizonyult a legjobbnak.

A Rotax Euro Challenge következő fordulójára május 26. – június 1. között kerül sor az olaszországi Castelettóban. Nevezni április 14-25. között lehet.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.