Kovács József

Kovács József

Szerző: Dósa Péter

Fotó: a szerző

2009. július 4. 11:27

 

Az újoncnak ragyogóan indul a pályafutása, hiszen eddig minden futamon dobogón állt, megvan az első győzelem és jelenleg ő vezeti a Rotax Mini Max géposztály bajnoki tabelláját.

- Mikor kezdtél gokartozni? Honnan jött az ötlet hogy ezt a sportot választottad?
- Szüleim megvárták a megfelelő alkalmat, amikor elég érett lettem a versenyzéshez. 2008-ban Kecskeméten kezdtem el a száguldást, többféle gokarttal. Kipróbáltam az Easykartot, de pont a súlyhatáron voltam. Két Mini Max versenyen is elindultam egy régebbi vázzal és végül ez a kategória tetszett meg.

- Ez az első éved, hogy versenyzel és vezeted a pontállást. Akkor te egy őstehetség vagy?
- Még hosszú az út odáig, hogy igazán sikeres legyek. Azt mondják tehetséges vagyok. Én csak annyi tudok, hogy nagyon élvezem a gokartozást! Most még nem teljesen uralom a gépet, igen sok meglepetést tud okozni. Még rengeteg a tanulnivalóm, hiszen kezdő vagyok, de megpróbálom a 101%-ot kihozni magamból és a gokartomból is.

- A Kálmán Motorsport csapatában versenyzel. Miért őket választottad, mi a véleményed róluk?
- Apa ismerte Kálmán Pétert, aki már figyelt rám a versenyek alatt. Azt mondta, hogy szívesen látna a csapatában. Nagyon tetszik, hogy a legjobb technikát kapom és emellett egy barátságos és profi csapat pilótája lehetek!

- Úgy tudom nagyon tapasztalt a szerelőd és sokat tanulsz tőle, hogy jöttök ki egymással?
- Igen, ő Halász János "Japan", aki nemcsak a szerelőm, hanem az edzőm is. Amikor mi apával már izgulunk verseny előtt, ő akkor is nyugodt és ettől én is megnyugszom. Nagyon jóban vagyunk, néha még szerelni is segíthetek neki.

- Kik azok, akik még segítséget nyújtanak a felkészülésben?
- A csapattól nem csak a technikát, hanem még sok mást is kapok. Kálmán Péterrel tanuljuk a pályákat, a rajtokat és próbáljuk kijavítani a hibáimat. Aputól is sokat tanulok és jó érzés, hogy mindig ott van velem, hogy támogasson. Édesanyám és az öcsém is eljönnek a versenyekre és szurkolnak, ami szintén nagyon sokat számít a nehéz helyzetekben.

- Te is részt veszel a Kartfitben, mit lehet tudni ezzel kapcsolatban?
- Néhányan felvetették azt az ötletet, hogy egyedül a gokartosoknak, nincs edzéstervük, az állóképesség javítására. Ezt a hiányt próbálják kiküszöbölni a Kartfittel. Voltunk terheléses vizsgálaton a TF-en, ahol Dr. Petrekanits professzor azt mondta, hogy nagyon jó a kondícióm, így bátran nyomhatom a gázt. Azt még nem tudom, hogy milyen vizsgálatok lesznek a jövőben, de az biztos, hogy a felmérések alapján kidolgozhatunk egy jó edzéstervet, amely segít majd engem és a többi versenyzőt is a jobb teljesítmények elérésében.

- Idén csak a magyar bajnokságra koncentráltok, vagy külföldre is terveztek?
- Most elsősorban a magyar verseny a lényegesebb, de apu nézegette az osztrák bajnokságot. Ott több az induló, mint a magyarban. Ha lesz alkalmas versenyhétvége, akkor szívesen elmennék kipróbálni magam abban a mezőnyben is.

- Melyik a kedvenc versenypályád és miért szereted?
- Egyértelműen a Pannónia-Ring. Azért, mert ott sikerült először nyernem, és még azért is szeretem, mert technikás pálya és olyan igazi nagy versenypálya hangulata van.

- Vannak példaképeid a sportágban?
- Kancsár Ferinek nagyon tetszik a vezetési stílusa. A Forma-1-ben pedig a Ferrari pilótája, Kimi Raikkonen a kedvencem.

- Mik a terveid a jövőre nézve?
- Idén elsősorban igyekszem megnyerni a magyar bajnokságot. Próbálok rutint szerezni és még rengeteget fejlődni. Később szeretnék Rotax Juniorban versenyezni, és el szeretnék indulni az EB-n.

 

Közelgő események

.