A Pénzes Kart felnőtt

A Pénzes Kart felnőtt

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2010. november 30. 10:53

 

A K100-as vázak óta nagy utat járt be Pénzes József, novemberben pedig ott állt az Autó + Motor + Spor Expó elnevezésű kiállításon két, a mai követelményeknek tökéletesen megfelelő gokarttal. Sőt, némely fejlesztése túl is mutat a mán, a KTM motorhoz fejlesztett, hidraulikus működtetésű kormányváltó, véleményem szerint, mindenképpen.

- Amikor 2004-ben megismerkedtem Veled, a Pénzes Kart a K100-as vázakat gyártotta. 2005-ben készült el az első World Formula váz, amivel jómagam is versenyeztem. Ez egy jelentős minőségi ugrás volt a korábbi vázhoz képest, megjelentek az olasz alkatrészek benne. Öt évvel később, Kecskeméten találkoztam először az új Pénzes Kart matricaszettel, ezzel az általad gyártott vázak végre már megjelenésben is hozzák az nemzetközi színvonalat. Nagy utat jártál be...

- A K100-as váz tulajdonképpen azért volt annyira puritán és egyszerű technika, mert ott az volt a cél, hogy minél alacsonyabbak legyenek a költségek. Ha a design-ra és egyéb alkatrészekre költünk, ha drágábbakat építünk be, mint amit mi gyártottunk, akkor a végösszeg is emelkedik meg nagyságrendekkel. K100-nál nem nagyon lehetett esztétikus gépet csinálni abból a pénzből, amennyiért azt árultuk. A World Formulánál már más volt a helyzet, ott már muszáj volt kicsit igényesebb gépet csinálni. A Nemzetközi Gokart Bizottságnak van egy előírása a World Formula vázra és tartanom kellett ahhoz magamat, hogy nagyon ne üssön el negatív irányba a dolog

Gyártottam pár évig ezeket a vázakat úgy, hogy nem volt saját arculatom, saját dizájnom, de már 2009-ben éreztem, hogy ezen változtatni kell. Muszáj felvenni a lépest a többiekkel, ha nem is tudjuk tartani, de egy nagyon kis hátránnyal mennünk kell mögöttük. 2010-ben jutottunk oda, hogy kifejlesszük ezeket a dolgokat, hogy 2011-ben egy olyan gépet vehessünk elő, ami minden tekintetben megfelel bármely konkurens márka által támasztott követelményeknek.


- A jelenlegi kínálat a Super World Formula és a KTM kategóriákhoz gyártott vázakban merül ki, vagy van más is a tarsolyban?

- Biztos tudod, hogy egy új vázhoz egy teljesen új hegesztő sablont kell készíteni. Most készül az új sablon, amellyel Rotax kategóriákhoz tudunk majd vázat gyártani. Nem titkolt szándékom, hogy tavasszal valamelyik pilótámat odaállíthassam a rajtrácsra egy Rotax motoros Pénzes vázzal.

- Hogy kell elképzelni a fejlesztést, tesztelést, hiszen nyilván egy dolog megrajzolni, majd összehegeszteni a vázat, de annak optimális működéséhez sok tesztelésre és ezek tapasztalatai alapján elvégzett módosításokra, finomításokra van szükség.

- Így van. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy, mivel a cégünknek nem futja fejlesztő mérnökre, én vagyok minden ötletnek a kitalálója illetve megvalósítója. Ugyanakkor azt is elmondhatom, hogy valamilyen szinten tudok gokartozni. Így, ha fejlesztek valamit majd beleülök és kipróbálom, akkor meg tudom becsülni a hatását. Nem hiszem, hogy ma Magyarországon nálam jobban tudná valaki, hogy ha egy csövet kicserélek vékonyabbra vagy vastagabbra, vagy máshova kötöm be, akkor annak mi lesz a hatása. Én ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, mert szerintem a külföldi gyártóknál sem áll fent ilyen helyzet, hogy a tulajdonos egy személyben a fejlesztő és tesztpilóta is.

- A versenygokartokon kívül bérgokartokat is gyártasz....

- Igen, idén is szállítottunk 13 darab bérgokartot két pályára. Ezeket már az új dizájnnal láttuk el, ezekkel a dobozokkal, ezekkel a matricákkal. Ezek Honda motoros gépek és osztatlan sikert arattak, mivel nagyon szépek.

- Tekintettel arra, hogy K100-ban, World Formulában, Super World Formulában és KTM85-ben is csak Pénzes vázakat lehetett használni, számos jó eredményt tudhat magáénak ez a márka. Össze tudnád számolni a győzelmek számát?

- A honlapunkon, ami ide-s-tova másfél éve készül, ez az információ rajta van, de még csak belső emberek tudják nézni. Január elsején tervezzük a nyitást a nagyközönség felé. Ott tehát megtalálható lesz, hogy hány bajnoki címet nyertünk, hány futamgyőzelem, dobogós hely mellett szerepel a Pénzes Kart név. Fejből sajnos nem tudom megmondani.

Milyen címen lesz látogatható a honlap?

- Vagy a www.penzes-kart.hu, vagy a www.penzesase.hu címen érhetik el az érdeklődők. De több olyan témakör lesz, amit oldalunk felölel, így más címek is ide fognak mutatni. Foglalkozunk quad futóművek fejlesztésével és tuningolásával, ezért a futomutuning.hu is oldalunkra mutat majd, valamit fék illetve féktárcsa gyártói tevékenységünk miatta a fektarcsak.hu is ránk mutat majd. Az oldalon egy webáruház is működni, több tízezerféle árucikkel, használt és új alkatrészekkel. Hihetetlenül nagy már a honlap, ezért is készül ennyi ideig és remélem, hogy nem fog csalódást okozni senkinek.

 

Közelgő események

.