Szépül a kecskeméti Gokart Stadion

Szépül a kecskeméti Gokart Stadion

Szerző: Bálint F Gyula

Fotó: a szerző

2011. június 12. 20:58

Az ''Inárcsi Ökör Kör''

Az ''Inárcsi Ökör Kör''

 

Szerdán, sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a média képviselőinek az Uniós támogatással készülő komplexum részleteit.

Az 1988-ban Világ- és Európa Bajnokságnak otthont adó versenypályát a 2000-es évek közepére a megszűnés fenyegette. A pálya életében jelentős fordulat állt be 2007. június 1-jén kelt szerződés alapján a Biancoop Zrt. vásárolta meg és kötelezettséget vállalt, hogy legalább 10 évig sportpályaként üzemelteti.

Az új tulajdonos a tulajdonban vétel után önerőből valósította meg a pálya állapotának javítását. Felújították a pályát borító aszfaltot, bekerítették a területet, felújították a 693 m3-es kiszolgáló épületet, melyben 20 boksz, büfé, vizesblokk, tárgyaló és szerelőműhely található.

A pálya mind minőségi, mind pedig technikai adottságokat tekintve jó minőségű, a hobbi célú és verseny célú használók is kedvelik. A létesítmény korábban is kedvelt központja volt a hazai motorsport életnek, ám a kapcsolódó szolgáltatásainak számát, illetve minőségét tekintve elmaradt a mai kor igényeitől.

A Biancoop Zrt. tulajdonát képezi 10 gyerek és 20 fenőttek részére készült gokart, de a pályát saját autóval, motorkerékpárral és gokarttal is igénybe lehet venni.

2008. áprilisában döntés született a Gokart Stadion fejlesztéséről. A projekt megvalósulásával a Gokart Stadion turizmust és bevételeket generáló hatása jelentősen megerősödik, hiszen számos új szolgáltatás kerül kialakításra, a meglévők pedig minőségileg fejlődnek. A projekt megvalósulása hosszú távon minőségi vonzerőt jelent és garantálja a Gokart Stadion versenyképességét a turizmus nemzetközi piacán.

A Biancoop Zrt. a DAOP-2.1.1/E-09-2009-0018. Pályázati támogatással 2011. év végi átadással egy olyan aktív turisztikai létesítmény létrehozását vállalta, ameéy a gokartozás élményével ismerteti az érdeklődőket, a technikai sport alapjaiva, a hazai motorsport számára oktatást és utánpótlásképzést tart. Mindamellett lenetőséget biztosít vezetéstechnikai tréningek megtartására, illetve hasznos és élményekben gazdag szórakozást nyújt az ideérkező vendégeknek. A támogatás kedvezményezettje a Biancoop Szövetkezeti Kereskedelmi Zártkörűen működő Részvénytársaság.

A projekt pontos címe: A Kecskeméti Gokart Stadion technikai és turisztika fogadóképességének javítása.
A vissza nem térítendő támogatás mértéke: 235.232.944 Ft.

A projekt keretében egy új, háromszintes modern épület kerül kialakításra.
A projekt elemei:
- pályakísérő felületek felujítása, korszerűsítése (boxutca, szervízutak)
- rendezvényterületek 3.500 m2-en
- 250 fős étterem kialakítása
- kültéri parkoló építése 1000 m2-en
- technikai kiszolgáló rész 680 m2-en: 12 db elhelyezésére szolgáló boksz, valamint 12 db szerviz illetve tároló helyiség
- öltözők, mosdók, közösségi helyiségek kialakítása

A terveket a 7. Dimenzió Építészeti Iroda Készítette, a kivitelezés 2010 július 26-án kezdődött meg. A létesítmény kivitelezését a Patina Építőipari Zrt. végzi.

A pálya teljes kialakítása akadálymentesített lesz és 18 új munkahellyel számol.

A beruházással a pály jelentős minőségi átalakuláson megy át, a gokartozáson túl igényes, komplex szolgáltatás és teljes körű szerviz válik elérhetővé a gokart szerelmesei számára.

A sajtótájékoztatón vendégként jelen volt Bakos László, a Kecskeméti Motorsport Egyesület tiszteletbeli elnöke, Faluvégi Péter, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség főtitkára valamint Dávid Sándor sportriporter.

Bakos úr a pálya történetét ismertette röviden, mesélt arról, hogy hogyan akadályozták meg a környék lakói, hogy az Önkormányzat egyéb célra értékesítse a versenypályát, annak területét. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Gokart Stadion 2012 végéig a Nemzetközi Gokart Bizottság (CIK) „C” fokozatú licencével rendelkezik. A kérdés arra irányult, hogy mikor várható újabb, a '88-ashoz hasonló VB vagy EB verseny megrendezésére, ehhez viszont magasabb, „B” vagy „A” fokozatú pályalicencre volna szükség. Ennek megszerzésére leghamarabb 2013-ban lenne lehetőség, de ahhoz a pályatest szélesítésére és hosszabbítására is szükség lenne.

Az MNASZ Főtitkára elmondta, hogy a technikai sportokban jártas emberekben Kecskemét egyet jelentett a gokart sporttal. Elmondta, hogy az Autósport Szövetség nagy örömmel fogadta azt, hogy valaki újra életet próbál lehelni a pályába, megújítja, fejleszti azt. Az MNASZ igyekszik kapcsolataival támogatni a kecskeméti pálya tövekvéseit. A folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről többször is tájékoztatták Jean Todt-ot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét. Az FIA egyik fontos projektje a közúti közlekedés biztonságának javítása, a Gokart Stadionba tervezett vezetéstechnikai képzések, valamint a gyerekeket biztonsági közlekedésre oktató programok pedig jól illenének ebbe a témakörbe. Ezzel kapcsolatban az MNASZ készített egy pályázatot, amely jelenleg az FIA asztalán van.

Dávid Sándor felidézte, hogy a pályán csodálatos gokart élet volt, nagyon szerény körülmények között. Természetesen a világbajnokságra is emlékezett, hiszen közvetítőként vett részt rajta, és elmondta, hogy mennyire örül, hogy az új épület átkerült a pálya másik oldalára, így a fiatal kollégáinak majd nem süt a szemébe a nap, mint neki tette '88-ban. Sajnálattal jegyezte meg, hogy sajnos a gokartot még mindig nem becsülik meg kellőképpen Magyarországon, pedig az a világ egyik legnagyobb és legnehezebb sportja, annyira, hogy a háromszoros Formula 1-es világbajnok, Ayrton Senna soha nem tudott gokart VB-t nyerni, legjobb eredménye 4. volt. A gokart az az iskola, mit ki kell járni mindenkinek, aki az autósport krémjéhez szeretne tartozni.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.