Világbajnoki dicséret Lengyelországban

Világbajnoki dicséret Lengyelországban

Szerző: Janecskó Adrián

Fotó: Przemyslaw Wójcik

2013. április 16. 07:01

 

Janecskó Adrián (25) az elmúlt hétvégén részt vett a PIKC-n azaz a Lengyel Terem Gokart Bajnokságon 2 másik magyar versenyzővel együtt, ahol futamgyőzelmet szerzett egy korábbi világ és az idei Európa bajnok előtt. Végül az előkelő 4. helyen zárta a bajnokságot, miközben abszolút harcban volt a végső győzelemért.

Vajon mi vonzotta a magyarokat, hogy több mint 1000 kilométert autózzanak Szczecin városába? „Bár a kiírás szerint ez egy nemzeti bajnokság volt, a Lengyelek számára kvalifikációs esemény a Dániában megrendezésre kerülő Terem Gokart Világbajnokságra, mégis nemzetközi mezőny gyűlt össze. Nevezett két világbajnok, egy Európa bajnok és a Belga bajnok. Összesen 5 nemzet versenyzői képviselték magukat - francia, német, belga, magyar és természetesen a többség lengyel - , a versenyeken részt vett a világ egyik legjobb terem versenyzőjeként számon tartott belga Mathias Grooten. Minket, magyarokat a szervező személyesen hívott meg, az esemény színvonalához képest igen baráti áron versenyezhettünk, így nem volt kérdés az indulásunk.” – magyarázta Janecskó Adrián.

A Senior kategóriába nevezett 65 versenyzőnek 3 selejtező futamon kellett kivívni a legjobb 24 versenyző számára tartott elődöntőbe való kerülést, ahonnan a top 10 jutott a végső döntőbe. Janecskó Adriánt az első selejtezője alkalmával máris a legnehezebb csoportba sorsolták, ahol a korábban már említett Mathias Grootennel és az elmúlt héten az EB-t Németországban magnyerő német, Sebastian Papkével került egy futamba. Az érsekvadkerti versenyző azonban nem illetődött meg ellenfelei láttán, hanem máris begyűjtötte első futamgyőzelmét!

A következő futamon az újdonsült belga bajnokkal, Matts Brackpottal került egy futamba, ahol érzése szerint is kicsit gyengébb technikát sorsoltak neki, de a 3 időmérő kör alatt sikerült 3 század előnnyel megszerezni az első rajtkockát, ez után pedig remek bokszstratégiájának és óriási küzdőszellemének köszönhetően vissza tudta verni ellenfele támadásait. Utólag sajnos 3 másodperc időbüntetéssel sújtották a bokszban elkövetett apró hiba miatt, ezért végül a 4. helyre sorolták vissza. Az utolsó selejtező futamában egy honfitársával, Nyuka Gáborral együtt lengyel mezőnybe kerültek és sokáig az első két helyen álltak az időmérőn, valamiért ezúttal 1 körrel tovább engedték az edzést a bírók, ami alatt egy lengyelnek sikerült közéjük ékelődni. Egy újabb győzelem után a büntetéssel együtt is holtversenyben Mathias Grootennel a 2. helyen várhatta az elődöntőt, ahová Nyuka Gábor is bejutott. A harmadik magyar versenyzőt, Topor Kálmánt sajnos folyamatos balszerencse sújtotta, ami a technikát illeti, így ő végül a 31. helyen zárta az eseményt.

A terem gokart versenyekről tudni érdemes, hogy senki nem saját géppel megy, a technikai hátteret a rendező, vagy épp a pálya biztosítja és az esélyegyenlőség jegyében sorsolják a gokartokat. Így történhetett, hogy Adrián az egyik futamon megkapta a világ első számú terem gokartosaként számon tartott Mathias Grooten előző futamban használt gépét. Az időmérőn Adrián futott gyorsabb kört ezzel a technikával, még a versenyen a leggyorsabb köre 0,03 századmásodperccel maradt el a világbajnokétól, azonban Adrián több kört futott a leggyorsabb köréhez képesti 1 tizedmásodperces sávon belül.

Az elődöntő és a döntő nem hozott szerencsét számára, mindkét alkalommal a leggyengébb gokartok közül kapott, így nem tudott harcba szállni a végső győzelemért és végül a 4. helyen zárta a bajnokságot 1 ponttal az Európa bajnok Sebastian Papke mögött. A győzelmet Mathias Grooten szerezte meg Matts Brackpot előtt. Nyuka Gábor az elődöntőben búcsúzott, azonban összetettbeli 14. helye így is dicséretesnek mondható, mindössze 1 ponttal kapott ki a 2011-es Senior világbajnok Martin Hanhardtól. Az elődöntőn kívül minden futamát a top 5-ben zárta és egy 2. helyet is begyűjtött.

„Az elődöntőn és a döntőn való géphúzások kifejezetten balszerencsésen alakult. Még a selejtező futamokon lehetett futamot nyerni egy közepes vagy gyengébb géppel is, addig a döntőben a top 10 között az a 2 tized, amit körönként kaptam a közepes géppel harcképtelenné tett. Azt hiszem, el kell fogadnunk, hogy ehhez a sporthoz egy bizonyos szint után némi szerencse is kell. Viszont a lényeg, hogy el kell jutni erre a szintre és, ha ez sikerül előbb utóbb eljöhet az a nap, amikor a szerencse is az ember mellé áll és, ha készen áll ekkor megnyerhet egy igazán nagyszabású bajnokságot. Felvettem a versenyt a legjobbakkal ezért egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy nem végeztem a dobogón.” –árulta el Adrián a verseny utáni érzéseit.

„A számtalan gratuláció mellett, amit a hétvégén és a versenyt követően begyűjtöttem a legnagyobb elismerés a következő volt. Az F csoport 1. futamának megnyerése után, amikor Mathias Grooten és Sebastian Papke előtt értem célba, Grooten, akit a világ egyik legjobb terem versenyzőjeként tartanak számon, és akit nagyon nagyra becsülök, oda jött és megkérdezte, hogyan veszem az utolsó dupla balos kombinációt. Én elmondtam Neki és természetesen én is megkérdeztem ugyan ezt tőle. Ez a pár mondatos beszélgetés talán az egyik legnagyobb elismerés és megtiszteltetés volt eddigi gokartos pályafutásom során, amit egy világbajnoktól kaptam. Gábor ezt úgy kommentálta, hogy ez többet ér, mint bármelyik kupád és valóban így van!” –folytatta.

És hogy hogyan tovább? Ez a verseny a lengyelek számára kvalifikációs esemény volt a terem gokartozás csúcsát jelentő világbajnokságra, melyet július végén Dániában, Aarhusban rendeznek meg. Mindez azt jelenti, hogy a legjobb lengyel versenyző, Mikolaj Marczyk, aki az 5. helyen zárta a bajnokságot, szponzorációt nyert erre a világbajnokságra.

„Sajnos nálunk nincs ilyen esemény, külföldön pedig csak a hazai versenyzők kaphatják ezt a díjat, így nekünk saját magunkat kell szponzorálni. Sajnos az anyagi lehetőségek miatt nincs túl sok esélyem arra, hogy részt vegyek ezen az eseményen, a világbajnokságon, amit azért sajnálok, mert sokkal jobb formában vagyok, mint az elmúlt 2 évben. Az idei vb. azért is lesz különleges, mert részt vesz rajta egy korábbi GP2-es (a Forma 1 előszobája) világbajnok, az olasz Giorgio Pantano, aki 2004-ben Forma 1-es versenyző volt. Mondanom sem kell mekkora motivációt jelent számomra, hogy legyőzzek egy ilyen pilótát, ezért nem adom fel és reménykedem, hátha mellém áll végre egy támogató és megmutathatom a világbajnokságon is mire vagyok képes.”

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Közelgő események

.